Російський танкер-порушник з Керчі ремонтували на заводі батька голови Одеської облради
26.09.2018   //  

Два танкери із РФ (Астрахань) – «Капітан Пшеніцин» та «Капітан Щемілкін» – цього року ремонтувалися на судноремонтних заводах в Ізмаїлі та в Чорноморську (Одеська область). В Україну судна прийшли прямо з Керчі. Про це йдеться в сюжеті В’ячеслава Касіма у програмі «ЦРУ».

З 2014 року порт Керч офіційно закритий для міжнародного судноплавства. Росія анексувала Крим, і відтоді держава Україна заборонила будь-яким суднам відвідувати непідконтрольні порти.

Водночас, є російські судна-порушники, які заходять в Керч. За українським законодавством – це серйозне порушення, що підриває суверенітет держави. Тим не менш, ці порушники без перешкод і безкарно швартуються в українських портах.

За допомогою системи Vessel Finder журналісти з’ясували, що судно «Капітан Пшеніцин» протягом цього року працювало в Азовському морі у порту Керч. Потім у квітні прийшло в Ізмаїл, де ремонтувалося у ТОВ «Судноремонтне підприємство «Дунайсудносервіс». Танкер перебував на судноремонтному заводі до травня, потім пішов в Азовське море і знову працює в Керчі.

«Капітан Щемілкін», який теж постійно відвідував Керч, у травні цього року приходив у Чорноморськ (колишній Іллічівськ), де став на ремонт у приватному «Іллічівському судноремонтному заводі». Це теж підтвердила система Vessel Finder. Крім того, російський танкер у Чорноморську журналіст «ЦРУ» бачив на власні очі.

В Україні існує обов’язковий прикордонний контроль. Але російські танкери ніхто не зупинив. Одеські прикордонники кажуть, що не зупиняють судна без вказівки СБУ. Водночас у Службі безпеки України, відповідаючи на запит «ЦРУ», чи перевіряли вони два російські танкери, повідомили, що не виконують тотальні перевірки (не вистачає часу та людей). А цілеспрямовано можуть перевірити судно, коли отримають заяву чи інформацію про порушників. Весною таких даних СБУ не мало.

Видання з’ясувало, що одним із засновників ТОВ «СП «Дунайсудносервіс» є Ігор Урбанський – батько голови Одеської облради Анатолія Урбанського (БПП) та нардепа Олександра Урбанського (БПП).

У квітні цього року на сторінці «Дунайсудносервісу» у Фейсбук з’явилося повідомлення, що до них на ремонт зайшов танкер «Капітан Пшеніцин». Під дописом є лайки, один з яких – від голови Одеської обласної ради Анатолія Урбанського. Очевидно, він підтримав рішення « Дунайсудосервісу» відремонтувати російський танкер.

Власники «Іллічівського судноремонтного заводу» ховаються за фірмами з Кіпру (Алдістро холдінг), очолює завод Михайло Дудніков.

Обидва судноремонтні заводи працюють за російськими сертифікатами.

У танкерів «Капітан Пшеніцин» та «Капітан Щемілкін» один і той же судновласник – ТОВ «Транс-Сервис», та один і той же оператор – ПАО «Речмортранс». Обидві фірми зареєстровані в Ростові-на-Дону. Власниками цих компаній вказані дві офшорні фірми з Маршалових островів, які зареєстровані в одному з бізнес-центрів на острові Аджелтейк. Журналісти звернули увагу, що у цьому ж бізнес-центрі зареєстрована судноплавна компанія «Vista Shipping LTD», бенефіціаром якої є депутат Одеської обласної ради від Оппоблоку Віктор Баранський.