Турки взяли чверть мільярда на дощову каналізацію Енергодара за суперечливими цінами
25.09.2018   //  

Управління комунальної власності Енергодарської міської ради Запорізької області 22-28 серпня за результатами тендерів замовило ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» реконструкцію дощової каналізації на загальну суму 276,53 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року реконструюють споруди для збирання вод поверхневого стоку по проспекту Будівельників за 111,24 млн грн., по вулиці Курчатова за 111,09 млн грн., по проспекту Енергетиків за 27,20 млн грн., а також по вулиці Молодіжній від повороту до будівлі №2 до перехрестя із проспектом Енергетиків за 27,00 млн грн. Зокрема виконають підготовчі роботи, відремонтують цементобетонне покриття, влаштують водовідведення, бортові камені, дорожній одяг, тротуар, зупинки та стоянки, укріплять зелену зону, а також організують дорожній рух. Гарантійний строк становить п’ять років.

Ціни деяких матеріалів, за даними «Наші гроші.Запоріжжя», значно завищені. Так, труба ВЧШГ діаметром 300 мм коштує 3 250 грн./м, тоді як на ринку вона у середньому на третину дешевша – 2 2772 684 грн./м залежно від типу з’єднання.

За підсумковими відомостями ресурсів без ПДВ і доставки, суміш ЩМА-20 на бітумно-полімерному в’яжучому (ПБВ) замовили по 3 025 грн./т, а асфальтобетон щільний крупнозернистий типу А1 марки 1 на полімерах – по 2 950 грн./т, що загалом відповідає іншим тендерам. Днями на виграному білорусами тендері Київської САД суміш ЩМА-20 коштувала 2 532 грн./т, проте у кошторисі не було зазначено бітумно-полімерне в’яжуче.

Сума угод на 1% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 279,63 млн грн.

Власниками «Онур Конструкціон Інтернешнл» є Онур Четінджевіз, Ісхан Четінджевіз з Туреччини та львів’янин Олег Фаріон. Останній з 2011 року керує ПП «Глоріо» Олени Караахметоглу, яке управляє рестораном у Брюховичах.

На більших тендерах єдиним конкурентом було ТОВ «Ростдорстрой» із групи авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова.

За найменший підряд із переможцем змагалося ще й запорізьке ТОВ «Бревес» Ольги Аліпи та Єгора Питайла зі статутним капіталом 1 тис грн., яким керує Віталій Шмигльов. Останній у 2015 році йшов до Запорізької міськради від партії «Сила громад». Аліпа в минулому скликанні була помічницею депутата Запорізької міськради від «Батьківщини» Олега Афанасьєва, а Питайло – спостерігачем від кандидата в нардепи Володимира Максимова у 2012 році, який нині є депутатом Запорізької міськради від «Батьківщини».