Німці «Росатома» виграли в його ж дилера 18 мільйонів євро на обладнання для Хмельницької АЕС
25.09.2018   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 19 вересня за результатами тендерів уклало дві угоди з фірмою «Nukem Technologies Engineering Services GmbH» (Німеччина) про поставку обладнання на загальну суму 17,69 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До квітня 2020 року на Хмельницьку АЕС поставлять:

  • за 13,75 млн євро – установку спалювання твердих і рідких радіоактивних відходів на органічному паливі з системою моніторингу викидів; переможець подав документи виробників окремих складових «Nuvia A.S.» (Чехія), «Intherma Industrielle Feuerungsanlagen GmbH», «VUM GmbH», «Pillar Blower & Compressor GmbH» і «Krantz GmbH» (усі чотири – Німеччина);
  • за 3,94 млн євро – установку пресування (суперкомпактор) комплексу з переробки радіоактивних відходів; переможець подав документи виробника окремих складових «ZDASS.» (Чехія).

Ціни окремих складових невідомі. Гарантійний строк на дорожчу установку складає два роки після введення в дію, три роки після поставки, 5 тис год. безперервної роботи або 400 куб. м радіоактивних відходів, на дешевшу – два роки після введення в експлуатацію, три роки після поставки або 5 тис год. безперервної роботи.

Сума угод на 0,1% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі.

Німецька фірма «Nukem Technologies Engineering Services GmbH» – це одне з дочірніх підприємств «Атомстройекспорту» російського держконцерну «Росатом». Її основним видом діяльності є виведення з експлуатації ядерних і радіаційно-небезпечних об’єктів.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Атоммонтажсервіс» Володимира Вознюка та депутата Нетішинської міськради і голови фракції «Батьківщини» Сергія Вознюка із продукцією ВАТ «СвердНДІхіммаш» із групи «Атоменергомаш» того ж держконцерну «Росатом».