Фірми помічника Молотка на другому судовому колі визнали, що «пильнули» 7 мільйонів на котельні в Шостці
25.09.2018   //  

Харківський апеляційний господарський суд підтримав правомірність рішення Сумського обласного територіального відділення АМКУ, яким регулятор визнав тендерну змову між компаніями ТОВ «Вант» ЛТД та ТОВ «ШП “Харківенергоремонт”». Останнє вирішило не оскаржувати висновки апеляції у Вищому суді.

Про це свідчить постанова суду від 11 липня.

Розпочатий «Харківенергоремонт» судовий спір щодо правомірності висновків Сумського відділення АМКУ завершився на другому судовому колі постановою апеляційного суду на користь антимонопольників.

Нагадаємо, 30 листопада 2016 року Сумське ОТВ АМКУ оштрафувало  ТОВ «Шосткинське підприємство “Харківенергоремонт”» за змову із ТОВ «Вант» ЛТД на торгах Шосткинської міської ради щодо закупівлі робіт із реконструкції однієї з котелень в місті. Обидві фірми отримали по 68 тис. грн штрафу. Підряд тоді дістався «Ванту» при ціновій заявці 7,31 млн грн.

У лютому 2017 року, не погоджуючись із висновками регулятора, «Харківенергоремонт» звернувся до суду з позовом проти тервідділення про визнання спірного рішення недійсним. Компанія програла у першій та другій інстанції, однак ці висновки не підтримав Вищий суд, скасував рішення нижчих судів, а саму справу відправив на новий розгляд  до суду першої інстанції в іншому складі суду.

Перша інстанція знову підтримала позивача і визнала недійсним рішення Сумського тервідділення АМКУ.

У своїх доводах суд керувався тим, що регулятор не надав жодних доказів на підтвердження спотворення результатів торгів, зосередившись виключно на доведенні однотипної та одночасної поведінки компаній. Так, суд не виявив доказів «негативного впливу дій позивача і «Вант» ЛТД на стан конкуренції та її обмеження».

Крім того, на переконання суду, оскільки пропозицію «Харківенергоремонт» на спірних торгах було відхилено, то компанія не була учасником торгів – і не була конкурентом для переможця.

Із такими висновками не погодився Харківський апеляційний господарський суд, оскільки, йдеться у поставі, вони прямо суперечать Закону «Про здійснення державних закупівель», де зазначено, що учасником є той суб’єкт господарювання, який письмово підтвердив намір взяти участь у тендері.

«Попередні судові інстанції, приймаючи оскаржувані судові рішення, не врахували того, що вже сама узгоджена поведінка учасників торгів не відповідає суті конкурсу і, безпідставно ототожнивши формальну кількість учасників торгів та їх пропозиції із змагальністю [], помилково залишили поза увагою те, що в даному випадку негативним наслідком є сам факт спотворення результатів торгів (через узгодження поведінки конкурсантами), а докази такого спотворення Відділенням наведено в Рішенні АМК, і саме вони підлягали дослідженню та оцінці», – пояснив суд.

Додамо, засновниками ТОВ «ШП “Харківенергоремонт”» є КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (25%) та ТОВ «Шосткаенерго-Т» (75%). Бенефіціарами є депутати Шосткинської міськради Віктор Мозолевський та Олександр Івченко, а також Андрій Комар – помічник нардепа від групи «Воля народу» Ігоря Молотка.

Згаданий Андрій Комар через лондонську компанію «Ескамакс Інвестментс Лімітед» є бенефіціарним власником ТОВ «Вант» ЛТД. Іншими засновниками «Ванту» значаться батько Ігоря Молотка Федір Молоток та Лариса Комар, матір Андрія Комара.