Дилери Жеваго розіграли 310 мільйонів «Київського облавтодору» на спецтехніку
25.09.2018   //  

ДП «Київський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» 20 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ «Торговий дім АвтоКрАЗ» вантажівок на 309,96 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 67 комбінованих дорожніх машин із солерозкидальним обладнанням точного дозування та поворотним відвалом виробництва «Aebi Schmidt» (Швейцарія) на базі самоскида КрАЗ-65055-05 Євро 5 не раніше 2017 року випуску по 4,63 млн грн.

Гарантійний строк становить рік або 30 тис км пробігу. Вантажівки або їхні вузли та компоненти не повинні бути виготовлені у країнах-агресорах. Можливий аванс до 70% на строк не більше восьми місяців згідно постанови Кабміну від 23 квітня 2014 р. №117.

Ціна угоди на 0,01% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 310,00 млн грн.

Переможець «ТД АвтоКрАЗ» належить Олександру Кальницькому та Андрію Місеврі, керує ним Олександр  Шмигаль. Підприємство є дилером кременчуцького заводу «АвтоКрАЗ», контрольованого Костянтином Жеваго.

Єдиним конкурентом було ДочП «ТШГ АГ Україна» компанії «THG AG» (Швейцарія) із тими ж самоскидами КрАЗ-65055-05 та навісним обладнанням «Aebi Schmidt», причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

ТОВ «Торговий Дім Будшляхмаш» скаржилося в АМКУ на тендерні вимоги, які вважало дискримінаційними. Йшлося про суцільнометалеву тримісну кабіну, котру, крім КрАЗ-65055-05, мають FAW Jiefang CA3252K2T1E і CA3313K2T4E. Проте китайські машини мають двигуни нижчого екологічного класу Євро 3, а в тендерній документації вимагалось Євро 5. Таким чином китайські FAW не могли конкурувати на цьому тендері, а значить вимоги були заточені під КрАЗ.

Однак замовник представив колегії АМКУ комерційні пропозиції від ТОВ «Індіго Груп» щодо машин на базі Scania Т-series та від швейцарської «Aebi Schmidt International AG» на базах Mercedes-Benz Zetros 2733 A, КрАЗ-65055-05, Scania T 114 C, Volvo VHD 6×4. За даними замовника, ці машини також задовольняли його вимоги, а тому АМКУ не задовольнив претензію «Будшляхмашу» по цьому пункту.

Так само АМКУ не задовольнило скаргу «Будшляхмашу» щодо допуску до тендеру лише тих учасників, які пропонують капотні автомобілі. Скаржник жалівся на наступну вимогу:

«Компонування – капот моторного відсіку та кабіна автомобіля повинні забезпечувати вільний доступ до вузлів двигуна при перебуванні снігоочисного відвалу в піднятому положенні для можливості проведення термінових ремонтних робіт».

За словами замовника, тримісні кабіни пропонує багато виробників, у тому числі й МАЗ, чиїм дилером є скаржник. Облавтодор заявив, що у тендерній документації не вимагається конкретно капотне чи безкапотне компонування кабіни, та назвав домислом твердження фірми, що для доступу до двигуна в безкапотному компонуванні обов’язковим є нахиляння кабіни, технічно неможливе при піднятому снігоочисному відвалі. На думку замовника, «ТД Будшляхмаш» також є дилером КрАЗу та водночас виробником комбінованих дорожніх машин, тобто може виконати всі умови технічної документації, створивши вітчизняний вибір, однак замість цього лобіює інтереси заводу МАЗ, де є реальна загроза встановлення вузлів та агрегатів російського виробництва.

Цю вимогу АМКУ також не задовольнив через те, що замовник надав дані про підходящі йому машини інших виробників окрім КрАЗу. Але з невідомих причин жоден з постачальників машин на базі Mercedes, Scania  та Volvo заявки на участь в тендері не подав.