Держгеонадра через законодавчу казуїстику 3 роки не видавала спецдозволів у прифронтових областях
25.09.2018   //  

Державна служба геології та надр України за більш ніж рік з моменту надання рекомендацій АМКУ не розробила порядок видачі спецдозволів потенційним надрокористувачам Луганської та Донецької областей, який би усунув проблему отримання нині необхідних погоджень у органів, які припинили діяльність. Про це повідомила державна уповноважена Агія Загребельська.

Першим про проблему отримання спеціального дозволу на користування надрами заговорило сєвєродонецьке ТОВ «Кларіант Україна», яке виробляє каталізатори для хімічної промисловості. У 2011 році компанія отримала спецдозвіл на дослідно-промислову розробку технічних підземних вод терміном на три роки. Протягом 2014-2016 років, після закінчення строку дії спецдозволу, компанія шість разів безуспішно зверталася до Держгеонадр із заявою про отримання нового спецдозволу.

Отримати спецдозвіл вдалось лише у листопаді 2016 року. Однак, у фірми виникла нова проблема – протягом часу залагодження дозвільного питання, як встановила уже Державна екологічна інспекція у Луганській області, компанія продовжувала користуватись надрами, а отже заподіяла збитків державі у розмірі 2,03 млн грн.

Протягом трьох років зволікаючи із видачею нового спецдозволу для «Кларіант Україна», у Держгеонадрах посилались на відсутність погодження на його отримання обласною радою, у даному випадку – Луганською облрадою. При цьому, у Службі не зважали на той факт, що рада припинила свою діяльність у квітні 2014 року, а відтак не могла надати таке погодження. Законодавством не передбачена також можливість погодження надання надр у користування суміжними облрадами.

У жовтні того ж року компанія звернулась за погодженням до Луганської обласної державної адміністрації – і та його надала. Однак, з першого разу у Держгеонадра підміну не прийняли.

В основу відмови заклали те, що Луганській ОДА, яка у 2015 році набула статусу військово-цивільної адміністрації, законодавчо не передавались повноваження щодо погодження спецдозволів на користування надрами загальнодержавного значення.

З проханням надати допомогу та ініціювати розгляд питання про внесення належних законодавчих змін у ВРУ компанія «Кларіант Україна» зверталась до Міністерства юстиції, Мінприроди, голови Луганської обласної ВЦА, однак проблема залишається не вирішеною по сьогодні.

Шляхом не порушення, але і не дотримання вимог чинного законодавства, компанії вдалось отримати спецдозвіл лише у листопаді 2016 року.

Це вдалось зробити за рахунок погодження спецдозволу Луганською обласною ВЦА за принципом «мовчазної згоди». Йдеться про те, що орган з питань надання дозволу не надає ні позитивної ні негативної відповіді щодо погодження протягом 90 днів, після чого дозвіл «автоматично» вважається погодженим.

У лютому 2017 року Антимонопольний комітет порекомендував Держгеонадрам врегулювати це питання – передбачити додатковий (тимчасовий) порядок отримання суб’єктами господарювання із Донецької та Луганської областей спецдозволів на користування надрами.

Про результати виконання рекомендацій Служба мала повідомити у 60-денний строк з дня їх отримання. Однак, за інформацією державної уповноваженої Агії Загребельської, рекомендації так і не були виконані.

При цьому, як повідомляв Комітет, проблема носить системний характер, адже з нею зіткнулись не лише у «Кларіант Україна». Аналогічні труднощі виникли у КП «Рубіжнетеплокомуненерго» – комунальникам надали спецдозвіл наприкінці жовтня 2016 року за тим же підходом, що і у випадку «Кларіант Україна».

 

Від «Наших грошей»:

27 березня 2015 року Держгеонадра видала ТОВ «Торгівельно-промислова компанія “Промсхід-2005”» спецдозвіл на видобування кам’яного вугілля на Луганщині без погодження із Луганською облрадою чи Луганської обласною ВЦА.

Прописане у с. Краснолуцький на Луганщині «Промсхід-2005» належить Михайлу Площинському, Євгену Лінькову, Володимиру Матвейчуку та Анатолію Швидкому. Троє останніх є учасниками ТОВ «Чорне золото України».

У квартеті перших засновників «Промсходу-2005» значились Михайло та Сергій Площинські, Світлана Митрофанова та Дмитро Борисенко. Останній свого часу був і нині є засновником низки підприємств.

Зокрема, Борисенко був засновником ТОВ «Донуголь-Альянс», а пізніше – одним із трьох власників цієї фірми разом з Анатолієм Юговим та Оленою Литвиновою. Пізніше «Донуголь-Альянс» зареєстрували на ТОВ «Індекспром», раніше офіційно контрольоване невісткою колишнього голови парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який сьогодні перебуває під вартою, як підозрюваний у державній зраді. Єфремову інкримінують ряд статей, серед яких і незаконне заволодіння майном «Луганськвугілля».