Бернацька допомогла обратися в ДБР поліцейському, чия фірма платила за аудит фірмі чоловіка Бернацької
25.09.2018   //  

Наталія і Руслан Бернацькі (по центру) з головою АМКУ Юрієм Терентьєвим

Перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька як член зовнішньої комісії Державного бюро розслідування голосувала за призначення у Бюро начальника одного з відділів Національної поліції Євгена Шевцова. Разом з тим, юридична фірма її чоловіка нещодавно провела позитивний аудит для ТОВ «ФК Леогеймінг Пей» – сімейної фірми кандидата, яка фігурує у кримінальному провадженні щодо незаконного ігрового бізнесу.

Про це йдеться в сюжеті Данила Мокрика для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В липні 2018 року комісія ДБР одноголосно підтримала кандидатуру Євгена Шевцова на посаду керівник першого управління досудових розслідувань Державного бюро розслідувань. Зараз він працює начальником відділу Національної поліції, а в 2016-2017 роках Шевцов працював комерційним директором ТОВ «ФК Леогеймінг Пей». Це компанія, через яку користувачі платять за он-лайн ігри.

Власницею «ФК Леогеймінг Пей» є дружина Шевцова – Альона Шевцова. Фірма фігурує в кримінальному провадженні, що розслідує Нацполіція та Генеральна прокуратура. У вересні 2017 року слідство запідозрило, що бізнесмен Євген Швідлєрман та Альона Шевцова (Дегрік) створили механізм для легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. За версією слідства, відмиті гроші виводилися у Російську Федерацію.

Розслідування правоохоронців на діяльність фірми не вплинуло. Натомість компанія розмістила в ЗМІ рекламу про успішне проходження аудиту. Провела цей аудит юридична компанія «Інтегрітес», власником якої є Руслан Бернацький. В юркомпанії підтвердили, що аудит розпочали на початку 2018 року. Саме в цей час – в лютому 2018 року було оголошено конкурс до ДБР, на який подався Шевцов. Членом конкурсної комісії, що проголосувала за Шевцова на посаду керівника першого управління досудових розслідувань, була перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька, фірма чоловіка якої отримувала кошти від сімейної фірми Шевцова.

Всупереч вимогам антикорупційного законодавства, Бернацька не повідомила про конфлікт інтересів та не усунулася від голосування. Чим порушила ст. 172 (з позначкою 7) Адміністративного кодексу, що карається штрафом 3,5-7 тис грн, та дозволяє визнати незаконними рішення комісії. Бернацька також була єдиним членом комісії, що проголосувала за обрання Шевцова на іншу посаду, на яку він подавався – керівника управління оперативних розробок ДБР.

Також Наталія Бернацька та її чоловік Руслан товаришують з Альоною Шевцової в соцмережах.

 

Від «Наших грошей»

20 вересня Верховна Рада оновила склад Центральної виборчої комісії, та обрала одним з її членів Наталію Бернацьку. До комісії вона була обрана за квотою «Народного фронту», представник цієї партії Павло Петренко очолює Міністерство юстиції. В червні цього року інший заступник міністра юстиції – Світлана Глущенко направила в НАЗК заяву про можливе порушення антикорупційного законодавства в діях державного уповноваженого АМКУ Агії Загребельської, яка розслідує монопольне положення підприємства Мін’юсту «СЕТАМ» на ринку торгівлі арештованим майном. Висновок щодо наявності конфлікту інтересів у Загребельської підготував начальника юридичного департаменту АМКУ Даніїла Федорчук, який раніше працював компанії «Інтегрітес» чоловіка Наталії Бернацької. Нині НАЗК почало збір даних щодо можливого конфлікту інтересів в даному випадку у Федорчука.

В «Інтегрітес» Бернацького також працювала інший заступник міністра юстиції – Олена Сукманова.

Крім того, Бернацька фігурувала у кримінальному провадженні НАБУ щодо розтрати  54 млн грн. бюджетних коштів, які Мін’юст виплатив компанії «Золотий мандарин ойл». В цій справі фігурує нардеп з фракції «Народний фронт» Георгій Логвинський, чия помічниця Марія Швець консультувала «Золотий мандарин ойл», та дружина нардепа Ганна Юдківська, що працює суддею Європейського суду з прав людини. Саме у цьому суді розглядалась справа щодо повернення грошей «Золотому мандарину ойл».