Литовці виграли у росіян 3 мільйони євро на російське обладнання для Хмельницької АЕС
22.09.2018   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 17 вересня за результатами тендеру замовило UAB «Svertas Group» (Литва) обладнання на 2,99 млн євро, або 111,94 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До листопада 2019 року для Хмельницької АЕС поставлять установку вилучення відходів з відсіків сховища твердих радіоактивних відходів комплексу з переробки радіоактивних відходів виробництва ТОВ «Атомспецсервіс» (Росія) Олександра Міщенка та Володимира Гермашова, партнерами котрого є держконцерн «Росатом» і ЗАТ «Діаконт», яке цьогоріч було виведене з-під санкцій РНБОУ. Ціни окремих складових невідомі. Гарантійний строк складає два роки або 5 тис годин безперервної роботи основних компонентів та систем.

Ціна угоди на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 112,37 млн грн.

Єдиним конкурентом була компанія «Nukem Technologies Engineering Services GmbH» (Німеччина) – дочірнє підприємство «Атомстройекспорту» держконцерну «Росатом».

Литовська «Svertas Group», яка вперше отримала державний підряд в Україні, належить директору Олексію Ветлугіну, Максиму Коротаєву, Ігорю Преснякову та Денису Лук’янову. Контактною особою у «Прозорро» є Наталія Синявська. Компанія має 58 співробітників та оборот 2,00-3,00 млн євро у 2017 році. Вона підтвердила досвід двома виконаними договорами із ДП «Ігналінська АЕС» (Литва):

  • від 2013 року щодо поставки комплексу по подрібненню, дефрагментації та дезактивації демонтованого обладнання турбінного залу блока Г-1 за 3,05 млн євро;
  • від 2016 року щодо розробки технології та поставки обладнання для різки й вилучення труб верхніх трактів металевої конструкції сх. «Е» активної зони реактору РБМК РБМ-К15 сб.25 і РБМ-К15 сб.21 за 379 тис євро.

Довідково:

У 2009 році у Литві була зупинена Ігналінська АЕС. Проект закриття втілює консорціум, до якого входять виробник контейнерів «GNS» і нинішній суперник «Nukem Technologies GmbH» зі складу «Росатома». Станом на січень 2017 року демонтаж було виконано на чверть.

У 2016 році АЕС організувала 36 аукціонів із продажу непотрібного майна. На них продали більше 4 тис т різного металу і обладнання, що дозволило заробити додатково 1,22 млн євро, від продажу іншого майна було зароблено 0,53 млн євро.

У березні 2017 року звільнився віце-спікер парламенту Литви Міндаугас Бастіс, якого звинувачували у зв’язках з «Росатомом».