Держкомбінат Фірташа замовив «прокладці» Фірташа недорогого хлору на 60 мільйонів
21.09.2018   //  

ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» 16 серпня уклало угоду з ТОВ «Хімвектор» про постачання рідкого хлору на 60,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До квітня 2019 року на станцію Запоріжжя Ліве поставлять невідому кількість рідкого хлору з умістом основної речовини 99,8% за ціною 11 746 грн./т із ПДВ. Зі звіту про укладення договору незрозуміло, чи входить у ціну вартість доставки залізницею.

У липні «ЗМТК» замовляв його у ПрАТ «Дніпроазот» у залізничних цистернах принаймні у 2,5 рази дорожче – по 31 937 грн./т із ПДВ. Причому через дев’ять днів ціну підняли додатковою угодою ще на чверть – до 39 864 грн./т із ПДВ, а це вже щонайменше втричі дорожче від ціну «Хімвектора».

Натомість у червні КП «Кривбасводоканал» замовило тому ж «Дніпроазоту» хлор у залізничних цистернах по 11 636 грн./т із ПДВ, що майже дорівнювало нинішній ціні.

Нагадаємо, у липні згаданий виробник «Дніпроазот» подавав заяву в Антимонопольний комітет України на отримання дозволу продавати рідкий хлор по 31 тис грн.

Раніше «Дніпроазот» постачав рідкий хлор комунальникам переважно за посередництва інших приватних фірм. У червні він повідомив про припинення поставок і виробництва. Прийняте рішення пояснювали «значними збитками», які компанія понесе через підвищення ціни на газ і «загальною ситуацією на ринку мінеральних добрив». Як повідомляла «Економічна правда», неофіційною версією причин припинення діяльності підприємства є політичний тиск з боку його власників. «Дніпроазот» контролює група «Приват» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. 9 липня працівники на мітингу в Кам’янському вимагали відновити роботу заводу, що зрештою і відбулося 20 липня.

Столичний «Хімвектор», який з минулого року також постачає для «ЗМТК» ільменіт, через кіпрський офшор «Валанокс Інвестментс Лімітед» належить Дмитру Фірташу.

«Запорізький титано-магнієвий комбінат» на 51% належить Фонду держмайна і на 49% – компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» Дмитра Фірташа. Операційний контроль над роботою підприємства здійснює група Фірташа. Однак 9 липня суд задовольнив позов Спеціальної антикорупційною прокуратури з вимогою повністю повернути власність «ЗТМК» у державне управління. Кабмін планує у 2018 році до президентських виборів продати 26 держкомпаній, серед яких – і «Запорізький титано-магнієвий комбінат».