Будівництво скандальної Сонячної Рів’єри Микитасем зупинив суд
21.09.2018   //  

Окружний адміністративний суд Києва зупинив дію дозволу на будівництво сумнозвісного житлового комплексу «Сонячна Рів’єра» на вулиці Микільсько-Слобідська, яке ведеться приватними компаніями під брендом Державної корпорації «Укрбуд». Таку ухвалу Окружний адмінсуд Києва (головуючий – Огурцов О.П.) постановив 20 вересня.

Таким чином суд задовольнив клопотання ГО «Микільська Слобіда», яка вимагає визнати дозвіл на будівництво «Сонячної Рів’єри» незаконним та скасувати. Своєю ухвалою суд вжив заходи, щоб будівництво не продовжувалося, поки триватиме розгляд позову громадської організації.

Дозвіл на виконання будівельних робіт Державна архітектурно-будівельна інспекція України видала ТОВ «Укрбуд Девелопмент» 27 січня 2017 року.

ГО «Микільська Слобідка», створена мешканцями Микільської Слобідки, подала свій позов про скасування дозволу ДАБІ ще у липні 2017 року. Однак, розгляд справи усіляко затягувався – перше засідання призначили лише на 1 лютого 2018 року, тобто через шість місяців після прийняття позову до розгляду. Розгляд зави про забезпечення позову так само відкладали.

У подальшому, засідання неодноразово переносилися. Весь цей час будівництво не зупинялося, а ТОВ «Укрбуд Девелопмент» продовжувало залучати кошти приватних інвесторів у будівництво.
При цьому, як  вже повідомляли «Наші Гроші», забудовнику вистачило всього два дні, щоб у тому самому суді (суддя Аблов Є.) зупинити дію припису ДАБІ від 26.09.2017 про зупинення будівництва ЖК «Сонячна Рів’єра».

Порушення законодавства під час будівництва ЖК «Сонячна Рив’єра» підтверджуються офіційними даними Державного земельного кадастру та матеріалами кадастрової справи, відповідно до яких земельна ділянка цілком знаходилася у межах прибережної захисної смуги, де будівництво подібних об’єктів категорично заборонене.


Крім цього, будівництво ведеться на території ландшафтної пам’ятки місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір та долини річки Дніпро». Про повну заборону будівництва на території зазначеної пам’ятки було повідомлено у Звіті України до ЮНЕСКО за підписом міністра культури Євгена Нищука.

Також Дніпровським управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ведеться слідство у рамках кримінального провадження № 12017100040001552 від 04.02.2017 щодо зловживання службовим положенням керівництвом Департаменту містобудування та архітектури КМДА під час надання містобудівних умов та обмежень на будівництво ЖК «Сонячна Рів’єра». Органи МВС понад рік не вживають жодних реальних заходів у цій кримінальній справі.

Бенефіціарним власником ТОВ «Укрбуд Девелопмент» є народний депутат від групи «Воля народу» Максим Микитась. Про це він вказав у своїй декларації.
«Укрбуд Девелопмент» є основним власником нерухомості під егідою «Укрбуду». Протягом останніх років корпорація «Укрбуд» стала одним з найбільших забудовників Києва. На сайті компанії повідомляється загалом про 48 проектів, з яких 23 ще будуються. Серед них, зокрема, скандальний ЖК «Сонячна Рів’єра» по вул. Микільсько-Слобідська, 1 та ЖК «La Manche» по вул. Щекавицькій, 46.
В «Укрбуду» є більше десятка спільних проектів з будівництва житла на землях МВС. Зокрема, з ГУ МВС у м. Києві та Нацгвардією вони мають 6 спільних проектів у Києві, розпочатих без будь-яких погоджень чи конкурсів. Це такі житлові комплекси, як: «Twin House», «Lake House», «Гвардійський», «Гармонія», «Верховина» та «Аристократ». Стосовно останнього НАБУ розслідує провадження про розтрату понад 100 млн грн держкоштів, що виникла внаслідок погодження керівництва Нацгвардії видати військовослужбовцям квартири не у ЖК «Аристократ» в центрі столиці, а у житловому комплексі «Оберіг» на околиці міста.