Білоруси виграли рекордний для себе підряд на ремонт траси Київ-Одеса за 695 мільйонів
21.09.2018   //  

Служба автомобільних доріг у Київській області 19 вересня за результатами тендеру замовила ВАТ «Будівельно-монтажний трест №8» (Білорусь) поточний середній ремонт автодороги М-05 Київ – Одеса за 695,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року трасу відремонтують на ділянці км 128+028 – км 143+028 довжиною 15 км. Гарантійний строк на дорожній одяг становить десять років.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, суміш ЩМА-20 коштує 2 532 грн./т, а асфальтобетон крупнозернистий типу А марки 1 – 1 818 грн./т, що відповідає ринку та іншим тендерам.

Асфальтобетон нинішньому переможцю поставлятиме ТОВ «Спеціалізоване будівельно-монтажне управління «Підряд» Григорія Жабського, Тетяни Казнодій, Андрія Сороченки, Юлії Татарінової, Сергія Богатирьова і Ганни Скіценко – дочки екс-гендиректора «Київавтодору» та екс-депутата Київради («УДАР») Володимира Жукова. У 2002-2005 рр.. Жуков сам входив до складу власників «СБМУ «Підряд».

На заробітну плату піде 6,05 млн грн., тобто 0,9% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 0,2% – 1,18 млн грн.

ВАТ «СМТ № 8» входить у білоруський державний холдинг «Белавтодор». Із липня 2017 року разом з облавтодорами з Бреста, Гомеля і Гродно воно виграло тендерів в Україні на 1,33 млрд грн., з яких цей – найбільший. Також білоруси неодноразово жалілися на умови дорожніх тендерів різних замовників, які унеможливлюють їхню участь у торгах.

Допущеними конкурентами були ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Техно-Буд-Центр» і ТОВ «ПБС». На активних торгах очікувана вартість закупівлі впала на 17%.

Ще дві компанії не допустили до аукціону: ТОВ «Ростдорстрой» – за відсутність атестату виробництва асфальтобетонних сумішей, а ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» – за досвід влаштування покриття зі ЩМА-15, ЩМА-20 чи асфальтобетону на модифікованих полімерами бітумах в обсязі 150 тис кв. м, тоді як тендерною документацією вимагалося не менше 181 тис кв. м, що становило не менше 50% від обсягу закупівлі.

Крім того, ТОВ «Рабус» скаржилось в АМКУ на встановлений замовником мінімальний досвід аналогічних робіт, вимогу надання свідоцтва про атестацію власної лабораторії та відсутність у технічному описі низки технологічно обов’язкових робіт на зразок фрезерування і демонтажних робіт на шляхопроводі. Проте скаржник не обґрунтував порушення саме своїх прав та інтересів, тож адмінколегія не розглянула скаргу.