Після смерті постачальника чистити дороги Полтави буде авторитет «Князь», який підняв ціни на пісок та сіль у два рази
20.09.2018   //  

Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Полтавської міської ради планує укласти з ПП «Буд гарант-7» угоду про прибирання доріг та утримання об’єктів благоустрою на загальну суму 177,78 млн грн.

Про це пише видання Дарина Синицька в виданні «Полтавщина» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Тендер на прибирання вулиць Полтави до кінця 2018 року було проведено 17 вересня. Єдиним конкурентом переможця було ПП «Харківспецбудмеханізація-7» з пропозицією, дорожчою на 0,2%.

З пропозиції «Будгарант-7» відомо, що воно запропонували ціни на матеріали для утримання вулиць вище ринкових. Так фірма вказала вартість піску 533 грн./куб м, а солі та солі з антизлежувачем — по 2774 грн./т (ціни вказані без ПДВ).

Вказані «Будгарантом-7» ціни вищі від ринкових. Так, за даними торговельного онлайн-майданчика prom.ua, вартість технічної солі починається від 800 грн./т, а середня ж її ціна становить 1000-1500 грн./т.

Відмітимо, що попередній прибиральник доріг Полтави – ТОВ  «МБЦ» вказувало дешевші матеріали. В кошторисі фірма зазначила вартість (без ПДВ) піску 281 грн куб м., солі – 1600 грн./т., а солі з антизлежувачем — 1900 грн./т. Тобто, були в півтора-два рази ціни нижчими.

У серпні ДП «Полтавський облавтодор» придбав 10 тонн солі з антизлежувачем у ДП «Артемсіль» по 760 грн./т.

Нижчі ціни на пісок вказав і конкурент – «Харківспецбудмеханізація-7»: пісок – 293 грн./куб м, сіль – 1070 грн./т, сіль  з антизлежувачем – 1274 грн./т. Але загальна вартість пропозиції була дорожчою через більші витрати на техніку та адмінвитрати.

«Будгарант-7» та «Харківспецбудмеханізація-7» зареєстровані у Харкові, але там робіт не виконують. Вони належать до так званої «харківської монополії», учасники якої пов’язані між собою і понад 10 років ремонтують та прибирають дороги Полтави.

27 липня 2018  року «Будгарант-7» отримав нового власника — Вадима Казарцева. Харківські журналісти називають його місцевим «кримінальним авторитетом» на прізвисько «Князь». У липні-серпні цього року йому належало і ПП «Харківспецбудмеханізація-7», але перед поданням документів на тендер фірму переписали на Олега Кіяшка.

Останні роки дороги Полтави прибирало ТОВ «МБЦ», фактичний власник якого Олександр Яковенко в червні 2018 році загинув в ДТП в Полтавській області. Після цього було оголошено новий тендер на утримання доріг Полтави.

У липні 2016 року «Українська правда» запитала у міністра внутрішніх справ про харківських кримінальних авторитетів Володимира Манукяня та Вадима Казарцева. Для Арсена Авакова ці прізвища були знайомими:

— Дійсно, в Харкові активізувалися і Казарцев, і Манукян. В останні 6-7 місяців були активні зіткнення цих угруповань, у тому числі, із «Схiднім корпусом» — харківським батальйоном спецназу МВС. Є кілька версій, одна з них: у хлопців є дах в обласній адміністрації, а інших кришує Кернес. Кримінальний світ весь час вигадує собі версії. Але нам відомий реальний стан речей, і бандити в Харкові хороводити не будуть.

Вадим Казарцев також є батьком судді Господарського суду Харківської області Валерії Казарцевої, яка періодично вказує батька у своїй декларації.

Від «Наших грошей»

Середня ціна на рядовий пісок на тендерах в Україні літом складала біля 250 грн./, що вдвічі дешевше, від запропонованої для утримання доріг Полтави.