МЕРТ викинуло майданчик оточення Яценка з «Прозорро» і той відразу став однією з «прокладок» в схемі ФДМУ
19.09.2018   //  

Окружний адміністративний суд Києва розглядає справу щодо визнання протиправним наказу Міністерства економічного розвитку та торгівлі про відключення авторизованого електронного майданчика ТОВ «Про закупівлі» від електронної системи закупівель. Про це свідчить ухвала суду від 15 серпня.

З позовом звернувся електронний майданчик ТОВ «Про закупівлі», рішення щодо відключення якого від електронної системи закупівель МЕРТ закріпив наказом від 23 липня цього року.

Відповідний наказ затвердили на підставі листа адміністратора електронної системи закупівель і рішення комісії із забезпечення здійснення авторизації електронних майданчиків, підготовки рішень щодо їх підключення/відключення до/від електронної системи закупівель.

Нагадаємо, що через тиждень після спірного наказу МЕРТу, 30 липня, «Про закупівлі» направило Фонду державного майна заявку на авторизацію свого електронного майданчика «Професійна оцінка» у Єдиній базі звітів оцінок Фонду.

З’ясувалось, що на момент подачі заявка не містила обов’язкового атестату відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) від Держспецзв’язку, адже цей атестат був зареєстрований лише 31 липня (детальніше тут).

Попри це, «Про закупівлі» отримало авторизацію майданчика «Професійна оцінка» у базі оцінок ФДМУ.

Як раніше повідомлялось, авторизовані е-майданчики виступають посередниками між нотаріусами/оцінщиками та державною базою, виконуючи функцію передачі файлів. За кожне звернення майданчик отримує 510 гривень, щоденно акумулюючи по мільйону гривень (детальніше у матеріалі «Прокладочний схематоз Фонду держмайна»).

Загалом Фонд держмайна авторизував чотири електронні майданчики:

  • «Оцінка Онлайн» від ТОВ «Ві Ай Пі Департамент»
  • «Експрес оцінка» від ТОВ «Акцепт онлайн»
  • «Професійна оцінка» від ТОВ «Про закупівлі»
  • «Реєстр Оцінки» від ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ»

Усі вони мають один програмний код і пов’язані з оточенням нардепа Антона Яценка, відомого як «хрещений батько» Тендерної Палати.

Засновником ТОВ «Про закупівлі» є киянка Ірина Мельниченко, Ігор Абражан із Донецька та син екс-очільника КМДА Анатолія Голубченка Артем Голубченко.

ТОВ «Про закупівлі» зараз є співзасновником ТОВ «Фінансова компанія «Тендерфінсервіс». Керівником останньої у лютому 2017 року, за даними Уoucontrol, став колишній член Тендерної палати Володимир Доброскок, детальніше якого можна прочитати ось тут.

Нагадаємо, Доброскок засвітився у більшості схемних кейсів за часів існування Тендерної палати, яка в 2000-х мала монопольний контроль за державними закупівлями. Після Майдану Доброскок в прямому сенсі слова залишився поряд із колишнім «хрещеним батьком» Тендерної палати, а нині народним депутатом – Антоном Яценком: тесть Яценка та Доброскок володіють нежилими приміщеннями у столичному бізнес-центрі «Ботанік тауерс».