ГПУ нарахувала, що керівництво філії «Укрзалізниці» накручувало 40-60% на поставках «прокладки»
19.09.2018   //  

Генеральна прокуратура підозрює директора та комерційного директора Філії «Панютинський вагоноремонтний завод» ПАТ «Укрзалізниця» в привласненні коштів підприємства шляхом укладання угод з ТОВ «Технорейлгруп» та низкою фіктивних фірм.

Про це пише «Залізниця без корупції» з посиланням на дані судового реєстру.

Згідно матеріалів кримінального провадження №42017000000003423 від 26.10.2017 керівництво філії підозрюються в наданні в 2016-2017 роках незаконних вказівок голові та секретарю тендерного комітету під час проведення публічних закупівель. А саме, надавалися вказівки щодо перемоги на тендерах «Технорейлгруп», з подальшим постачанням держпідприємству товарів за цінами на 40-60% вищими від ринкових.

Також з матеріалів справи відомо, що керівництво Панютинського заводу також підозрюється в ухилянні від сплати податків шляхом оформлення безтоварних операцій із підприємствами, що мають ознаки фіктивності. Зокрема: ТОВ «Гравіта», ТОВ «ЕС-Поінт», ТОВ «Крістанол-В», ТОВ «Спецторгснаб», ТОВ «Стар Пак Груп», ТОВ «Фінко Груп». За версією слідства, філія могла сплачувати кошти за неіснуючі товари і послуги підставним «фірмам-пустушкам».

Відомо, що філія вже уклала 13 угод з «Стар Пак Груп», що яке прокуратура підозрює в фіктивності. Загальна сума цих угод склала 52 млн грн.

«Технорейлгруп» створено у вересні 2016 року і почала перемагати в тендерах «ПВРЗ» буквально з моменту реєстрації.

«Технорейлгруп» також входить в трійку компаній, які СБУ звинувачує постачання в 2017 році непридатного обладнання, виготовленого на підпільній базі на суму 400 млн. грн.

В 2016-2017 роках  директором «Панютинського вагоноремонтного заводу» був Шуляковський Сергій Миколайович, який в травні цього року подав декларацію перед звільненням. Проте на офіційному сайті Укрзалізниці він все ще вказаний як директор філії.

Від «Наших грошей»

За даними системи «Прозорро», філія «Панютинський вагоноремонтний завод» уклала з «Технорейлгруп» угод на 154,22 млн грн.

Фірма зареєстрована в Полтаві на мешканця Кам’янського (Дніпропетровська обл.) Миколу Сайгученка, він і очолює підприємство. Сайгученко також є співвласником ТОВ «Вагон-Сервіс» з Анатолієм Галигіним.  Ця фірма є фігурантом кримінального провадження в розслідуванні податкової про можливе ухиляння ТОВ «Автопартнер 1» при постачанні Філії «ПВРЗ» ПАТ «Укрзалізниця» колісних пар.