Спійману на хабарі замголови Херсонського АМКУ відпустили під заставу 147 тисяч
18.09.2018   //  

Херсонський міський суд призначив судові експертизи комп’ютерної техніки у межах розслідування провадження, відкритого за фактом викриття на хабарі заступниці голови Херсонського територіального відділення АМКУ Наталії Бережанської.  Про це свідчать ухвали суду від 11 вересня.

На розгляд експерта поставили кілька питань щодо вмісту даних на носіях системних блоків двох комп’ютерів.

Нагадаємо, 31 липня прокуратура Херсонської області спільно з місцевим спецпідрозділом УСБУ викрили замголови – начальницю відділу досліджень та розслідувань Херсонського тервідділення на хабарі у розмірі $4 тис. за обіцянку суб’єкту господарювання закрити очі на здійснене ним порушення конкурентного законодавства.

Із наявних у судовому реєстрі ухвал відомо, що у наприкінці липня 2018 року Бережанська провела дві зустрічі із представником ПП «Будівельна Фірма “Херсон-Сервісбуд”», у ході яких нібито пообіцяла провести «формальну перевірку» комп’ютерів цієї компанії та її тендерного спаринг-партнера, з яких ті подавали конкурсні пропозиції, після чого – закрити справу про тендерну змову.

Йшлось про розіграну «Херсон-Сервісбудом» та ПП «Херсон-Інтербуд» закупівлю МКП «Гарантія» щодо робіт з поточного ремонту огорожі у Гідропарку вартістю 365 тис. грн. Закупівлю провели на користь «Херсон-Інтербуду» при участі третьої компанії – викинутого з торгів ТОВ «Навігатор-Універсал».

Сама справа була відкрита за зверненням одного з депутатів Херсонської міської ради. Позапланові перевірки згаданих підприємств у межах уже відкритої справи щодо можливої змови пройшли у липні цього року.

2 серпня Бережанській повідомили про підозру. Того ж дня чиновниця подала декларацію перед звільненням, у якій не вказала фірму чоловіка ПП «Землемір». 7 серпня Бережанська внесла уточнення в цей документ, цього разу задекларувавши активи чоловіка.

7 серпня правоохоронці просили суд застосувати до Бережанської запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 176 тис. грн, однак суд визнав обґрунтованою суму у розмірі 147 тис. грн.

Також у строк до 2 жовтня цього року суд зобов’язав чиновницю повідомляти слідчого та прокурора про зміну свого місця проживання та роботи, щовівторка прибувати до слідчого, не відлучатись без його дозволу з Херсону. Додатково Бережанська позбулась права виїжджати з України та спілкуватись із іншими фігурантами справи.

Одноосібним власником та керівником ПП «Будівельна Фірма “Херсон-Сервісбуд”» є Сергій Нонь-Красовський. Минулого року компанія отримала три держпідряди  за 6,95 млн грн.

Зареєстроване у березні 2017 року ПП «Херсон-Інтербуд» торік зібрало бюджетних замовлень на 2,45 млн грн. Фірма записана на Андрія Дутка, він же є її керівником. Восени 2015 року Дутко балотувався до Дніпровської райради у Херсоні від партії «Наш край». Обидві компанії використовували мобільний номер 0507375759.