«Селидіввугілля» без торгів скупилось у посіпаки Януковича на 161 мільйон
18.09.2018   //  

ДП «Селидіввугілля» 17 серпня уклало дві угоди з ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська» про закупівлю товарів і послуг на загальну суму 161,35 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До середини 2019 року поставлять скребковий конвеєр СЗК 190/642 за 83,42 млн грн. і капітально відремонтують 103 секцій механізованого кріплення ДМ за 77,93 млн грн.

Поставку товарів і надання послуг виконають протягом півроку після повного авансу.

Обидві закупівлі провели за переговорною процедурою, оскільки відкриті торги було двічі відмінено через нестачу учасників. Разом із тим, умови відкритих торгів і переговорних процедур відрізнялись.

Конвеєр спершу хотіли купити за 70,00 млн грн., але безуспішно. На повторних торгах очікувану вартість підняли до 83,50 млн грн., а після невдачі оголосили переговорну процедуру на ті ж 83,50 млн грн., однак угоду уклали на дещо нижчу суму 83,42 млн грн.

Ремонт спочатку планували замовити за 88,00 млн грн., а на повторних торгах очікувану вартість знизили до 80,00 млн грн. Після двох невдач оголосили переговорну процедуру на ті ж 80,00 млн грн., однак договір підписали на трохи нижчу суму 77,92 млн грн.

При цьому в законі «Про публічні закупівлі» визначено, що при проведенні переговорної процедури «предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації» для відкритих торгів.

Нагадаємо, у травні Державна служба геології та надр призупиняла дію спецдозволів на видобування вугілля ТОВ «Шахта «Росія» та ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська». Однак нині, за даними реєстру спецдозволів, обидві фірми мають дійсні спецдозволи.

«Шахта «Росія» і «Шахта 1-3 Новогродівська» були зареєстровані в один день – 27 лютого 2012 року за однією адресою в м. Новогродівка Донецької області. Власником фірми був Олександр Січінава –  тодішній голова наглядової ради «Всеукраїнського банку розвитку» сина президента Віктора Януковича Олександра. Обидві фірми дублювали назви шахт нинішнього замовника – державного підприємства «Селидіввугілля».

Держгеонадр 25 липня 2012 року видав фірмам спецдозволи на 20-річне користування лавами державних шахт: в межах поля шахти ВП «Шахта №1/3 «Новогродівська», Пласт-n1, I1 та в межах поля шахти ВП «Шахта «Росія» , пласт-I1. Ці вугільні площі розроблялися державними шахтами.

У 2017 році власниками цих фірм стали Олександр Коваленко, Юрій Корнєєв і Тамара Задоя. Корнєєв працював заступником директора ДП «Вугільна Компанія Краснолиманська», Задоя – бухгалтеркою ДП «Мирноградвугілля».

Пізніше бізнесмен  Віталій Кропачов заявив «Економічній правді», що купив приватні «Шахта «Росія» і «Шахта 1-3 Новогродівська». Кропачова ЗМІ називають представником у вугільній галузі першого заступника голови парламентської фракції БПП Ігоря Кононенка – бізнес-партнера президента Петра Порошенка. У лютому 2018 року Кононенко пропонував розглянути питання повернення в державну власність втрачених «Селидіввугілля» пластів.

На початку 2018 року власником приватної «Шахта 1-3 Новогродівська» став Валерій Атанов. Він також увійшов до власників приватної  «Шахта «Росія», де його бізнес партнером став донеччанин В’ячеслав Карий.

Після цього голова ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко заявив про свою причетність до нових власників «Шахта «Росія» і «Шахта 1-3 Новогродівська» і запевнив, що це його особистий проект.

Атанов і Карий також стали власниками ТОВ «Павливно-енергетичний капітал», яке раніше належав Січінаві.