Суд скасував рішення облради Миколаївщини про виділення головному «опоблоківцю» 8 тисяч гектарів угідь
17.09.2018   //  

Господарський суд міста Києва визнав незаконним та скасував рішення Миколаївської обласної ради про надання в користування ТОВ «СМГ «Буг» мисливських угідь площею 8,08 тис га.

Таке рішення суд прийняв 9 серпня 2018 року.

Миколаївська обласна рада 10 листопада 2016 року проголосувала про надання мисливських угідь фірмі «СМГ «Буг» в користування на 20 років. Мова йде про 8,08 тис га в Новоодеському районі Миколаївської області. Майже через рік – в липні 2017 року, фірма підписала договір з Миколаївським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, після чого змогла користуватися угіддями.

Але на початку 2018 року в прокуратурі заявили, що «СМГ «Буг» отримала угіддя незаконно і звернулися до столичного госпсуду. В позові прокуратура вказала, що попри заяви фірми про погодження всіх необхідних документів, у неї не було відповідного погодження Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, яке є розпорядником земель сільгоспризначення. А майже половина угідь, що були виділені «СМГ «Буг», належать до цієї категорії земель.

В суді прокуратура стверджувала, що відсутність погодження Держгеокадастру свідчить про порушення законодавства при голосуванні депутатів.
Крім того, прокуратура вказала, що на угіддях розташована низка ландшафтних заказників та  ботанічні пам’ятки природи місцевого значення, їх загальна площа становить 598 га. Але в рішенні Миколаївської облради та в угоді з обласним управлінням лісового господарства ці об’єкти були проігноровані і жодним чином не зазначені. Хоча законодавством на території заказника забороняється будь-яка діяльність, що порушує природні процеси.

Тому прокуратура клопотала в суді про визнання незаконним рішенням Миколаївської облради про надання угідь «СМГ «Буг» та розірвати договір фірми з облуправлінням лісового господарства. Суд це позов задовольнив.

«СМГ «Буг» зареєстровано в с. Ковалівка на Миколаївщині, його засновниками є мешканці обласного центру Сергій Дорін, Володимир Теник та Володимиру Фроленко. Останній очолює фракцію «Опозиційний блок» в Миколаївській обласній раді. Він також задекларував, що ще є бенефіціаром ПП АПФ «Вісла» та ФГ «Струна».