Погана новина про «фейковість» електронного модулю оцінки з бази ФДМУ
17.09.2018   //  

Після поганої новини про те, з якими формальними порушеннями оточення Антона Яценка заводили на потоки оціночної бази ФДМУ, подивимось що це взагалі за електронний модуль оцінки.

Присутні на зустрічі в АМКУ під керівництвом державної уповноваженої Агії Загребельської 14 вересня дали ще більше підстав вважати, що електронний модуль оцінки є банальним фейком.

Замміністра економіки Максим Нефьодов розповів держуповноваженій Агії Загребельській і іншим історію непрозорого пхання схеми в закон.

Єдину базу даних звітів з оцінки ФДМУ зробили законною у 2017 році, завдяки поправкам нардепа Максима Курячого (БПП) до Податкового кодексу (законопроект №6776-д), який через сесійну залу проводила особисто голова податкового комітету Ніна Южаніна (БПП).

Було передбачено запуск електронного модуля оцінки – це такий програмний блок, який за задумом має відсіювати занадто дешеві оцінки квартир, аби з них не платили занижений державний податок.

Однак ФДМУ приховав конкретні дані про цуй блок навіть у тендерному завданні на розробку самої Єдиної бази даних звітів про оцінку. І на зустрічі в АМКУ теж постійно говорилось,  що ніхто достеменно не знає алгоритму роботи модулю.

Присутній замголови ФДМУ Євген Асташев підлив скіпідару у багаття. Він намагався запевнити, що у модуль для встановлення так званого «ринкового рівня» цін на квартири регулярно завантажуються дані з різних областей. Однак запевнення породило ще більше сумнівів, оскільки Асташев відмовився повідомити з яких саме джерел беруться ці дані. За його словами, ФДМУ уклав низку меморандумів з якимись сайтами/редакціями про отримання у них цих даних, але не має права розголошувати назв цих партнерів Фонду згідно з умовами самих меморандумів.

Відмітимо. Мова йде про всього-навсього меморандуми, які взагалі не є обов’язковими документами на відміну від договорів. Тому відмова  оприлюднювати джерела інформації, на підставі якої збираються податки в бюджет, виглядає досить безглуздо – хіба що Фонду справді є що приховувати. Відтак цілком природно виглядатиме, коли хтось вирішить, що ФДМУ взагалі не заморочується з орієнтацією на ринкові ціни, а вручну пхає в модуль якісь дані на власний розсуд. І це дозволяє продовжувати алхімічні досліди з оцінкою майна (див. «Нова база ФДМУ, з якої «прокладки» заробляють мільйони, дозволяє шахраям занижувати вартість квартир»).

Чудову історію стосовно впровадження схеми на законодавчому рівні розповів замміністра економіки Максим Нефьодов. Виявилось, що до Южаніної-Курячого ці поправки вже намагались пропхати через інші законопроекти, у назві яких був хоч якийсь натяк на щось «електронне».

«Ці правки копіпейстом вставляли в законопроекти, які хоч якось можна було прив’язати до сфери електронних послуг – №2126а «Про основні засади кібербезпеки України», №4685 «Про електронні довірчі послуги», №7466 «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права», – розповів замміністра.

І коли в тих проектах електронний модуль не проліз – його провели Курячий і Южаніна.

Погодьтесь, по безпринципності це схоже на нещодавню спробу провести пільги на імпорт обладнання для «зеленої енергетики» через законопроект про аліменти. А хороші справи так не роблять.

Далі буде про загрози нового витвору Курячого…

Нагадаю, раніше повідомлялось:

 

Блог від: Юрій Ніколов