Після обкатки схеми з викачуванням газу з труби «давальниками» ОПЗ шукає нового постачальника
17.09.2018   //  

ПАТ «Одеський припортовий завод» почав процедуру розірвання угоди з ТОВ «Ліберті газ» щодо давальницькій схемі переробки газу на потужностях підприємства.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав перший заступник голови «ОПЗ» Микола Щуріков.

Він оприлюднив лист від «Ліберті газ», в якому сказано, що фірма не може виконати свої зобов’язання щодо газопостачання через зростання в останні тижні цін на паливо на 50%. При цьому, Ліберті газ» стверджує, що вже уклало угоду з компанієї «Vitol Gas and Power BV» та проплатило аванс за послугу по переробці сировини.

Щуріков уточнив, що на виконання договору фірма сплатила «ОПЗ» $600 тис та 5 млн грн. Він також заявив, що завод проведе новий конкурс з вибору постачальника газу на давальницьких умовах.

Нагадаємо, «Ліберті газ» в липні 2018 року стало переможцем конкурсу «ОПЗ», а 27 липня з був підписаний відповідний договір.  До цього з кінця 2017 року газ на підприємство  постачало ТОВ «Всеукраїнська Енерго Компанія», власником якої був Вадим Колесніков – син бізнесмена з Луганщини Віталія Колеснікова. Фірма знаходилася в одному офісі з інвестиційною компанією «Concorde Capital» Ігоря Мазепи, який раніше давньому товаришу і бізнес-партнеру Петра Порошенка Борису Ложкіну продавати медіахолдинг UMH Сергію Курченку.

За даними видання «Бізнес.Цензор», «Всеукраїнська Енерго Компанія» підписала контракт на закупівлю газу з ТОВ «Газоторгова компанія» Сергія Бєлашова. На основі цього контракту оператор газотранспортної системи «Укртрансгаз» відкрив фірмі номінацію, на основі якої вона могла брати паливо з труби на точці виходу для «ОПЗ» в обсягах, що відповідають контракту закупівлі.

З судового реєстру відомо, що в квітні «ВЕК» купила для одеського заводу 13 млн куб м газу. Але протягом місяця поставила 52 млн куб м.

«Укртрансгаз» фіксував відбори понад норму і звертався до оператора газороздільних мереж «Одесагаз» Ігоря Учителя зупинити постачання ресурсу на «ОПЗ». «Одесагаз» повинен був зупинити постачання протягом п’яти днів з моменту відповідного звернення. Але в останній момент «ВЕК» підтверджував номінацію новим контрактом і поставки продовжувалися. Таким чином, було поставлено газу на 0,5 млрд грн., який фірма не оплатила. Кінцевим боржником цього газу може стати НАК «Нафтогаз України».

Після проведення цієї операції «ВЕК» змінила власника – ним стала Галина Семеряжко з Рубіжного Луганської області. З цього міста родом і Віталій Колесніков.

Власником «Ліберті газ» записана жителька Києва Наталія Душейко. Але раніше засновником був Віталій Делик, який також був власником та керівником ТОВ Енергетичний альянс «Амаетон». Цю фірму звинувачують у невиконанні угоди з ПАТ «Київгаз» в 2013 році. Внаслідок цього, «Київгаз» не отримав обіцяного газу на 0,5 млрд грн.

Відмітимо, що після зміни влади в країні в 2014 році та відлучення групи Дмитра Фірташа від «ОПЗ»  постачальниками заводу стали фірми, які були пов’язані з різними групами – оточенням Ігоря Кононенка, Арсенія Яценюка та Ігоря Коломойського. По одній з кримінальних справ НАБУ затримувало керівників ОПЗ, у тому числі і Миколу Щурікова.