Оточення Сольвара виграло чверть мільярда «Центренерго» на супровід імпортного вугілля по коштовному прайсу
17.09.2018   //  

ПАТ «Центренерго» 13 вересня за результатами тендеру уклало дві угоди з ТОВ «Екскомсервіс» про транспортно-експедиційне обслуговування імпортного вугілля на 258,24 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Вартість договорів розрахована на те, що до кінця травня 2019 року буде вивантажено 1,20 млн т вугілля:  600 тис т – у ДП «Морський торговельний порт «Южний» та 600 тис т – у ТОВ «Трансінвестсервіс – термінал» (акваторія «Южного»).

Обслуговування в «Южному» коштує 252,48 грн., або $9,01, а в «ТІС-Терміналі» – 264,00 грн., або $9,42 за тонну.

У лютому «Центренерго» замовляло послуги в «Южному» по $8,87 за тонну, у червні 2017 року – по $10,32, а в «ТІС-Терміналі» – по $11,35 за тонну.

Разом з тим, супровід імпортного вугілля в «Южному» іншим українським споживачам коштував значно дешевше. У листопаді 2017 року ТОВ Фірма «Технова» Анатолія Шкрібляка замовила ТОВ «Портінвест Лоджистік» Ріната Ахметова супровід імпортного вугілля в «Южному» по $6,68 за тонну. Також за даними «Наших грошей» ще дешевше коштували аналогічні послуги у «Южному» для самої групи «ДТЕК» Ахметова – $5-6 за тонну.

Сума нинішніх угод на 4% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 268,68 млн грн.

На тендері щодо «ТІС-Терміналу» конкурентом було ПП «ДП Чиста країна» Валерія Серебряка зі статутним капіталом 1 тис грн., а щодо «Южного» – ще й сам «Южний».

Крім того, торги за ще одним лотом щодо вивантаження 300 тис т вугілля у ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» відмінили через нестачу учасників.

Компанія «Екскомсервіс» із 2011 р. належить Богдану Штонді, котрий раніше працював у ТОВ «Укрзернотранс-К» (оптова торгівля/транспортні послуги). Мажоритарним співзасновником цієї фірми був земляк Штонди – народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Руслан Сольвар.

У 2004 р. Сольвар вийшов зі складу засновників «Укрзернотранс-К», а власниками стали Олексій Мозговий (пізніше помічник Сольвара у парламенті) та Артем Мініч. На другого в 2004-2008 рр.. була переписана інша фірма Сольвара – ПП «Фреш Лайн» (транспортні послуги). А згодом на Мініча певний час була записана фірма «Метрудтранс», яка тільки за дев’ять місяців 2016 р. отримала від 44 лісгоспів підрядів щодо перевезення деревини на 117 млн грн. Прокуратура підозрювала посадовців двох лісгоспів Чернівецької області у зловживанні службовим становищем та нанесенні шкоди державним інтересам, причому справа була пов’язана з «Метрудтрансом».

Також Мініч є родичем Сольвара по лінії колишньої дружини – сестра останньої, Валентина, в дівоцтві Лучко, пізніше взяла прізвище Мініч.

Із травня 2016 року «Центренерго» уклало угод з «Екскомсервісом» на 1,29 млрд грн.