У Чорноморську новачкам на рік закривали вхід на ринок зовнішньої реклами на користь «старожилів»
16.09.2018   //  

Одеське обласне територіальне відділення АМКУ визнало встановлення річного мораторію на розміщення нових рекламних конструкцій у Чорноморську Одеської області антиконкурентними діями виконкому Чорноморської міської ради. Про це свідчить рішення регулятора від 11 вересня.

Виконком Чорноморської міської ради прийняв рішення про мораторій на встановлення нових рекламних засобів наприкінці грудня 2016 року. Цим рішенням було фактично заблоковано вхід на ринок розміщення зовнішньої реклами у Чорноморську протягом 2017 року.

При цьому, рішення не включало заборону на продовження дозволів на розміщення рекламних засобів та виданих пріоритетів на місця їх розташування у випадку, якщо ті були отримані заявниками до набрання чинності спірного рішення.

Як з’ясували антимонопольники, попри діючий торік мораторій, отримати дозвіл на розміщення реклами спромоглось ТОВ «Проммедія». Крім того, у період мораторію були надані пріоритети на розміщення рекламних конструкцій ТОВ «Рена» (14 од.), ФОП Лушпенко Веніамін Олександрович (1 од.), ФОП Сопільняк В.А. (89 од.), ФОП Багрін М.М. (38 од.), ТОВ «Тріал» (2 од.), ТОВ «Бастіон-Південь» (21 од.). Троє операторів ринку продовжили дозволи на 73 рекламні конструкції.

Ці учасники ринку, йдеться у рішенні регулятора, знаходилися у привілейованому становищі у порівнянні з іншими суб’єктами господарювання – потенційними учасника ринку, які не могли вийти на нього.

У тексті рішення ОТВ також зазначено, що оскільки такі дії належать до числа тих, які можуть вплинути на конкуренцію, виконком мав одержати дозвіл Антимонопольного комітету на прийняття спірного рішення. Однак, його проект не було погоджено з Одеським ОТВ.

Пояснюючи мотиви прийняття рішення, виконком Чорноморської міськради зазначив, що:

«у період дії мораторію суб’єктами господарювання не було подано заяв на встановлення нових рекламних засобів в межах Чорноморської міської ради Одеської області, тому права жодної особи не порушені…».

Врешті, тервідділення вирішило, що дії виконавчого комітету Чорноморської міськради є антиконкурентними та можуть призвести до обмеження конкуренції.

Нагадаємо, у липні завершився розгляд справи у суді першої інстанції за позовом Чернівецького ОТВ АМКУ до Чернівецької міськради. Суд підтримав доводи антимонопольників у справі, вирішивши забрати у МКП «Реклама» виключні повноваження у сфері розміщення зовнішньої реклами у місті та припинити привілеювати це підприємство на ринку послуг з демонтажу рекламних засобів.