«Волиньвугілля» дало оточенню Королевської подвійну націнку на збагачення вугілля за 8 мільйонів
14.09.2018   //  

ДП «Волиньвугілля» 14 серпня уклало угоду з ПАТ «Львівська вугільна компанія» про послуги щодо збагачення вугілля на 8,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Закупівлю проведено за переговорною процедурою, оскільки раніше замовник двічі відмінив відкриті торги через нестачу учасників. Разом із тим, умови відкритих торгів і переговорної процедури відрізнялись.

Відмінені відкриті торги передбачали закупівлю збагачення 42 700 т рядового вугілля за очікуваною ціною 95 грн. за тонну, що відповідало минулорічній ціні. Однак після відміни торгів «Волиньвугілля» підняло очікувану вартість закупівлі для переговорної процедури аж удвічі – до 8,14 млн грн., тобто до 136 грн. за тонну. Зрештою підряд саме за такою ціною отримала «Львівська вугільна компанія».

При цьому в законі «Про публічні закупівлі» визначено, що при проведенні переговорної процедури «предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації» для відкритих торгів.

Нова ціна закупівлі 136 грн. дорівнює отриманій таким же чином від «Львівської вугільної компанії» червневій ціні ДП «Львіввугілля» і знаходиться майже на рівні ціни збагачення вугілля на Донбасі. На цей рік ДП «Селидіввугілля»ДП «Мирноградвугілля»ДП «Первомайськвугілля» і ДП «Торецьквугілля» замовили фабрикам Віталія Кропачова переробку по 145 грн./т. Це був новий рекорд для вуглезбагачення в Україні. Наприклад, у листопаді 2017 року ДП «Лисичанськвугілля» замовляло фабриці «Мирноградська» переробку по 99 грн./т., що теж було майже в півтора рази дешевше.

Акціонерами ПАТ «Львівська вугільна компанія» є ТОВ «Вантажно-транспортне управління», ТОВ «Іфорас» і «АСП Трейд Груп». Усі вони нещодавно перереєстровані в Києві з окупованого бойовиками Луганська і відносяться до сфери впливу нардепа від «Опозиційного блоку», екс-міністра соцполітики Наталії Королевської.

«Іфорас» належить Роману Зенову – першому заступнику голови Держпраці за міністра соцполітики Королевської. А «Вантажно-транспортне управління» належить ТОВ «Бас Тур» Дмитра Мазурчака і Дениса Ігнатьєва. Останній у 2012 р. був членом окружної виборчої комісії від згаданої партії Королевської. «АСП Трейд груп» зараз заведено на вірґінський офшор «Сондім Холдінгс Лімітед» («Sondim Holdings Limited»), а той – на Моніку Памелу Ван Зил із Південної Африки.

У 2004-2006 рр.. до складу засновників кількох луганських компаній, які тоді володіли акціями ВАТ «Львівська вугільна компанія», входив чоловік Королевської – нинішній нардеп від «Опозиційного блоку» Юрій Солод.