На Київщині модифікували «гарантійну заточку» під розпил 4 мільйонів на ліках
14.09.2018   //  

Відділ охорони здоров’я Києво-Святошинської РДА Київської області виписав тендерну документацію на закупівлю лікарських засобів очікуваною вартістю 4 млн грн під постачальників одного виробника. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Однією з вимог тендерної документації було надання учасниками закупівлі на підтвердження можливості поставки ліків гарантійного листа від виробника (авторизаційного листа). Дана умова, йдеться у додатках до документації, стосується позицій, кількість яких перевищує 500 одиниць.

У загальному переліку ліків із 478 позицій, замовник вказав менше 20 препаратів, які за обсягом замовлення перевищують 500 одиниць.

Один із учасників ринку поскаржився в АМКУ, що дана тендерна вимога є дискримінаційною з кількох причин.

По-перше, оскільки закупівля не поділена на лоти, учасники не можуть подати конкурсну пропозицію щодо окремих позицій переліку. По-друге, у списку тих препаратів, на які потрібно надати авторизаційні листи, є так звані «монопольні позиції». Тобто ліки, які виробляються лише одним виробником в Україні.

У тексті скарги згадано, зокрема, безальтернативні Бензилпеніцилін (1 000 000 ОД), Амоксил-К, Азимед виробництва ПАТ «Київмедпрепарат».

«Вимога щодо подачі гарантійних листів від виробника здійснює штучне обмеження кола потенційних учасників торгів лише виробниками даних лікарських засобів та/або їх представництвами/філіями на території України у зв’язку з умисним ненаданням останніми необхідних гарантійних листів. […] Потенційні учасники торгів, можуть мати у себе запаси ліків, необхідні для виконання взятих на себе зобов’язань, або закупити вказані лікарські засоби у інших дистриб’юторів, у зв’язку з чим отримання листів авторизації не є необхідним», – пояснив скаржник.

Також у скарзі відмічається, що затребувані замовником авторизаційні листи насправді не гарантують поставку ліків належної якості у майбутньому, оскільки «дані речі жодним чином не пов’язані між собою».

Альтернативою авторизаційному листу скаржник називає копії договорів між учасником, дистриб’ютором та виробником.

10 вересня орган оскарження підтримав доводи «Оптіма-Фарм, ЛТД» і зобов’язав замовника внести відповідні зміни до документації.

«Київмедпрепарат» є співзасновником фармацевтичної корпорації «Артеріум», ключовим контролером якої є позафракційний нардеп Костянтин Жеваго.

Згідно з даними SMIDA, станом на кінець 2 кварталу 2018 року акціями ПАТ «Київмедпрепарат» володіють ТОВ «Міжгалузева машинобудівна корпорація» (9,85%), ТОВ «Агрібізнес» (9,54%), ТОВ «Хімічні технології» (9,15%), ТОВ «Нафтохімімпекс» (7,74%), ПАТ «Ініціатор +» (6,89%), ТОВ «Асканія» (6,31%), ПАТ «Галичфарм» (6,11%), ПАТ «Мукачівський завод “Точприлад”» (6,10%).