Держкосмос заплатить китайцям 30 мільйонів за супутникову розвідку України, Росії та інших сусідів
14.09.2018   //  

Національний центр управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України 12 вересня за результатами тендеру замовив фірмі «China Great Wall Industry Corporation» («CGWIC», Китай) послуги з надання ресурсу супутників дистанційного зондування землі надвисокої розрізненості на $1,10 млн, або 30,40 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч чотири супутники SuperView-1 (01-04) проведуть зйомки земної поверхні у зоні дії наземної приймальної станції Центр прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля радіусом 2 500 км та поза нею за окремою домовленістю.

Вказана зона дії включає значну частину Росії, Європу, Закавказзя, Близький Схід тощо.

Обсяг супутникового ресурсу складає 450 умовних одиниць бортового ресурсу, що означає 450 включень бортової апаратури для зйомки і прямої передачі по радіоканалу одного кадру земної поверхні на наземну приймальну станцію замовника.

Зйомка та отримання одного кадру коштує $2 438, або 67 554 грн.

Розрізненість повинна становити 0,31-0,50 м у панхроматичному каналі та 1,24-2,00 м у мультиспектральному діапазоні. Інформація в мультиспектральному діапазоні має надаватись принаймні у чотирьох каналах: кольори RGB та ближній інфрачервоний NIR. Точність прив’язки повинна бути не гірше 10 м без використання наземних контрольних точок, а динамічний діапазон – не гірше, ніж 11 Біт. Супутники мають забезпечувати можливість зйомки з відхиленням від надиру не менше ±30о.

Ціна угоди на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 30,50 млн грн.

Єдиним конкурентом «China Great Wall Industry Corporation» була інша китайська корпорація «China RS Geoinformatics», причому ніхто не знижував ціну на аукціоні.