Суд захистив Фірташа від російських конкурентів по аміачній селітрі, яка вже побила рекорд ціни
13.09.2018   //  

Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позову «Всеукраїнського аграрного форуму», ПП «Мінераліз», ТОВ «ВО “Адамас”» та ТОВ «Перший український сільськогосподарський кооператив», залишивши в силі пункти постанови Кабінету міністрів України стосовно заборони імпорту аміачної селітри з Росії до кінця 2018 року. Про це свідчить рішення суду від 22 серпня.

Кабмін додав спірні пункти про ембарго на ввезення в Україну нітрату амонію (аміачної селітри) з Російської Федерації 20 грудня 2017 року.

Розглянувши матеріали справи, суд підтримав такі дії уряду, вирішивши, що вони є відповідними у контексті застосування з боку РФ до України санкцій на ввезення товарів сільськогосподарського призначення, продукції та сировини.

Суд вирішив, що це потрібно також для «захисту національного товаровиробника від демпінгового імпорту, антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію походженням з РФ».

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі розпочала проміжний перегляд антидемпінгових заходів щодо імпорту аміачної селітри торік у квітні за вимогою ПАТ «Азот», ПАТ «Рівнеазот», ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» та ПАТ «Концерн Стирол» (група Ostchem Дмитра Фірташа). Здійсненням перегляду займалось Мінекономрозвитку.

Рішення про порушення перегляду оскаржило у судовому порядку ДочП «Агроцентр Єврохім-Україна» російського виробника мінеральних добрив «ЄвроХім». Сьогодні справа перебуває на розгляді у Касаційному адміністративному суді. Компанія виграла у першій інстанції, та програла – в апеляційній.

Зауважимо, що у квітні цього року російський «ЄвроХім» заявив, що йде з українського ринку. «Агроцентр Єврохім-Україна» зі статутним фондом 86,63 млн грн переоформили на зареєстровані у Києві протягом грудня 2017-лютого 2018 року компанії зі «статутниками» по 100 гривень.

Бенефіціарами «Агроцентр Єврохім-Україна» сьогодні виступають прописані у Києві Дмитро Завірюха, Андрій Кодацький, Сергій Тузинський, Брій Бадешко та Ярослав Панасюк. Дружина останнього, Тетяна Панасюк, стала керівницом підприємства.

Нагадаємо, днями один з хімзаводів Фірташа, «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», тимчасово зупинив випуск азотних добрив. У компанії повідомили, що накопичили на складах достатню кількість продукції, необхідної для проведення українськими аграріями сезонних сільгоспробіт.

12 вересня «Бізнес.Цензор» з посиланням на джерело повідомив, що з початку 2018 року ПАТ «Аграрний фонд» закупив у підприємств групи Ostchem Фірташа мінеральних добрив на 3 млрд грн, що майже вдвічі більше, ніж торік.

У матеріалі також зазначено, що завдяки цій угоді Фірташ уже починає диктувати завищення ціни на азотні добрива, а ціна на аміачну селітру «побила уже всі рекорди» і становить 10,5 тис. грн за тонну.

Про переплату за добрива через монополію Фірташа говорили і у 2015 році. Повідомлялось, що тоді експортна ціна на аміачну селітру в українських портах складала близько $200 за тонну, але на внутрішньому ринку в Україні її продавали за понад $300.