Батько посадовця НАЗК купив по привабливій ціні авто у підлеглої сина після отримання нею бажаної посади
13.09.2018   //  

Олександр Писаренко

Департаменту захисту економіки Національної поліції не встановив факту адміністративного порушення в купівлі батьком голови конкурсної комісії Національного агентства запобігання корупції (НАЗК) Олександра Писаренка автомобіля по заниженій ціні в учасниці конкурсного відбору НАЗК Ірини Мостової, яка є підлеглою Писаренка.

Про це йдеться у відповіді Департаменту захисту економіки національної поліції у відповідь на звернення виконавчого директора ГО «Антикорупційний штаб» Сергія Миткалика, копія якого є у розпорядженні “Наших грошей”.

Зі звернення Миткалика відомо, що у жовтні 2017 року Олександр Писаренко за результатами конкурсу обійняв посаду заступника керівника апарату НАЗК, до цього він очолював Департамент моніторингу законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції (Департамент конфлікту інтересів).

Того ж місяця звільнився його начальник, після чого Писаренко став в.о. керівника апарату НАЗК.

В кінці травня цього року голова НАЗК Олександр Мангул призначив Писаренка головою конкурсної комісії для обрання співробітників НАЗК на вакантні посади категорії «Б» та «В». І відразу ж комісія оприлюднила результати відбору керівника Департамент конфлікту інтересів, переможцем якого став Ігор Стихів, який до цього працював в цьому ж департаменті, керуючи його відділом (Східний регіон). Друге місце в конкурсі зайняла Ірина Мостова, яка до того виконувала обов’язки керівника Департаменту. Отримала вона цю посаду після переведення Писаренка в апарат НАЗК.

На новій посаді Стихів пропрацював три дні. У подальшому його перевели на вакантну рівнозначну посаду – керівника Департаменту перевірки декларацій та способу життя. А замість нього повноправним керівником Департаменту конфлікту інтересів стає Мостова.

Після призначення на посаду в червні 2018 року Мостова продаоа своє авто Mitsubishi ASX 2013 р.в. батькові Олександра Писаренка – Миколі Писаренку. При цьому, ціна на автомобіль склала 208 тис грн., При цьому, в публічних оголошеннях вартість таких авто складає 300-450 тис грн.

У зверненні до поліції Миткалик вказав, що наведені факти можуть свідчити про порушення Олександром Писаренком як головою конкурсної комісії НАЗК  норм закону «Про запобігання корупції», якими забороняється отримувати для себе або близьких подарунки під час здійснення функцій держави та підлеглих, а також встановлюється необхідність інформування про конфлікт інтересів.  Порушення цих норм карається адміністративним покаранням за статтею 172-7 Кодексу України про адміністративні порушення (1700-3400 грн. штрафу з конфіскацією подарунку).

У відповіді на запит Департамент захисту економіки НГУ за підписом заступника Руслана Марчука повідомив, що розглянув повідомлення та не встановив подій адміністративного порушення, пов’язаного з корупцією.