Львівські дорожники викинули «Онур» за нестачу атестатів на асфальтні заводи і обрали «Полтавубудцентр»
11.09.2018   //  

Служба автомобільних доріг у Львівській області 15 серпня за результатами тендеру замовила ПП «Полтавабудцентр» поточний середній ремонт автодороги державного значення Р-39 Броди – Тернопіль за 157,52 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

«Полтавабудцентр» в останні два роки регулярно оскаржує дорожні тендери, вимагаючи м’яких умов щодо наявності асфальтобетонних заводів поруч з місцем ремонту доріг та оскаржуючи різні дискримінаційні вимоги «Укравтодору». В результаті фірма отримала низку підрядів у південних областях. Підряд на ремонт Броди – Тернопіль став першим для компанії на Західній Україні.

Цьогоріч трасу відремонтують на окремих ділянках загальною довжиною 15 км.

За підсумковою відомістю ресурсів, найбільшу суму в 53,65 млн грн. відведено на асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу А марки 1 по 1 863 грн./т, що відповідає ринку та іншим тендерам (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки).

Ще 16,64 млн грн. піде на оброблену цементом щебенево-піщану суміш ЩПС по 860 грн./куб. м. Днями на виграному іншою фірмою тендері КК «Київавтодор» оброблена цементом щебенево-піщана суміш С7 коштувала на 18% дешевше – 730 грн./куб. м.

Бітумна дорожна емульсія ЕКШ-50 на 1,43 млн грн. коштує 11 626 грн./т. Нещодавно «Київавтодор» замовляв бітумну дорожну емульсію невідомої марки на 10% дорожче – по 12 800 грн./т.

Гарантійний строк на основу дорожнього одягу складає десять років, на асфальтобетонне покриття – п’ять років. Передбачено забезпечення виконання договору в розмірі 2% його вартості. На заробітну плату піде 1,56 млн грн., тобто 1% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 0,2% – 249 тис грн. Ціна угоди на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 157,85 млн грн.

Ще до аукціону переможець скаржився в АМКУ на обмеження аналогічних договорів державними замовниками та формулювання мінімального обсягу виконаних робіт, але замовник сам усунув недоліки, тож адмінколегія припинила розгляд скарги.

ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» Онура Четінджевіза та Ісхана Четінджевіза з Туреччини і львів’янина Олега Фаріона не допустили до торгів через відсутність копій дійсних атестатів виробництва на асфальтобетонні заводи, які воно хотіло залучити.

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Автомагістраль-Південь» одеситів Валерія Короткова та Олега Наливанного, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Фірма-переможець «Полтавабудцентр» зі статутним капіталом 0 грн. належить Славіку Асланяну з Полтави. У березні її керівником став Гарник Петросян. За даними ДАБІ, він здійснював авторський нагляд при виконанні реконструкцій такими підрядниками як ТОВ «Югдорстрой» і ТОВ «БК «Дорлідер». Також «Полтавабудцентр» орендує дорожню техніку, яка раніше обслуговувала «Дорлідер».

7 червня на розгляді чергових скарг «Полтавабудцентр» на колегію АМКУ прийшов Араік Амірханян, власник фірми «Дорлідер». МВС розшукує його як особу, що переховується від органів досудового розслідування. Йому інкримінують ст.125 ч.1 (легкі тілесні ушкодження). Раніше  повідомлялось, що Амірханян фігурував у  кримінальному провадженні №32015160000000034 за розіграш тендерів на ремонт доріг в 2015 році у Миколаєві. В 2017 році провадження мали передати СБУ.