АМКУ не дозволив «Тедісу» розстрочити виплату «копійчаного» штрафу за цигарковий монополізм
11.09.2018   //  

Антимонопольний комітет не дозволив ТОВ «Тедіс Україна» розстрочити сплату 131 млн грн зі штрафу, накладеного раніше за зловживання монопольним становищем. Про це свідчить рішення регулятора від 12 липня.

При прийнятті рішення Комітет виходив з того, що «Тедіс» є успішною прибутковою компанією, дохід від реалізації продукції якої за 2015 рік становив 37,72 млрд грн, а чистий прибуток – 1,20 млрд грн. Ці цифри свідчать про те, що компанія володіла достатніми ресурсами для сплати штрафу у повному обсязі.

В АМКУ також відмітили, що «Тедіс» не надав належного обґрунтування та документів, які б підтвердили потребу у розстроченні штрафу, а отже підстави для цього відсутні.  Також у Комітеті завважили, що не має підтвердження припинення “Тедісом” порушення й усунення підстав для його виникнення. Раніше голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомив, що після штрафу доля “Тедісу” на ринку скоротилась з 96% лише до 89%.

Більше того, антимонопольники відмітили, що станом на 6 липня цього року «Тедіс» прострочив сплату штрафу на 38 днів, тож сума нарахованої пені уже сягнула 245,78 млн грн. – кожного дня борг зростає на 6,47 млн грн.

«Тедіс» просив про розстрочення виплати з 1 січня 2020 року щомісячно рівними частинами протягом 2020 року несплаченого залишку штрафу, який загалом становив 431,20 млн грн. Компанія пояснювала, що працює з контрагентами на умовах відстрочення оплати, а сформовані обігові кошти використовує в першу чергу для забезпечення безперебійної роботи товариства, в тому числі на «виконання своїх зобов’язань перед виробниками, по договорах оренди офісних та складських приміщень, обслуговування автомобільного парку та виплати заробітної плати працівникам».

Нагадаємо, у грудні 2016 року АМКУ оштрафував «Тедіс» за зловживання монопольним становищем та зобов’язав розробити ринковий механізм ціноутворення при здійсненні дистрибуції та реалізації сигарет.

Як встановили антимонопольники, тютюновий монополіст встановлював ціни на цигарки для оптових торгівців на тому ж рівні, що і для роздрібних, що вдаряло по оптовиках. При цьому, вартість сигарет у роздрібній мережі «Тедіса» відповідала ціна, за якими компанія збувала сигарети роздрібним торговцям, що знижувало їх конкурентоздатність на фоні самого «Тедісу».

«Тедіс» оскаржив рішення Комітету у судовому порядку, однак формально спір завершився на користь АМКУ. У червні цього року Верховний суд залишив у силі частину рішення про накладення на «Тедіс» штрафу, паралельно скасувавши ту частину рішення, де Комітет надав вказівки з приводу шляху усунення виявленого порушення (детальніше про результати судового процесу тут).

«Наші гроші» в деталях описали схему маніпуляцій з коефіцієнтами, по якій АМКУ занизив штраф «Тедісу» з 3,45 млрд грн. до 0,43 млрд грн (детальніше у матеріалі «Антимонопольний комітет і барони-розбійники»). В останньому інтерв’ю «Бізнес.Цензору» Юрій Терентьєв заперечив факт заниження суми штрафу, однак не навів щодо цього жодної аргументації (див. «Відповідь на вигадки голови АМКУ. Поабзацно»).

Як раніше повідомляли «Наші гроші», Управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ розслідувало кримінальне провадження № 42016000000001264 від 17 травня 2016 року щодо ухилення від сплати податків і використання фіктивних фірм, яке у ЗМІ нарекли «тютюновою справою».

З матеріалів слідства випливало, що сума накладеного штрафу була безпідставно занижена. Це дало підстави слідству вважати голову АМКУ Юрія Терентьєва причетним до «прикриття протиправної діяльності» компанії «Тедіс».

Підозрюваними у кримінальній справі «Тедіса» проходили Олександр Грановський (не плутати з народним депутатом), Левон Багдасарян та Іван Бей. У рамках цього ж провадження проводилося розслідування по ч.1 ст.258-3 (сприяння діяльності терористичної групи) і ч. 2 ст. 364 КК (зловживання владою чи службовим становищем).

Наприкінці березня 2017 року близько тисячі правоохоронців у межах цього провадження провели обшуки, після яких глави МВС та ГПУ дали спільний брифінг, де говорили про вимогу відставки Терентьєва, який також фігурував у початковому провадженні як такий, що здійснював «прикриття протиправної діяльності» компанії «Тедіс».

25 квітня 2017 року прокурор Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки (т.зв. департаменту «Кононенка-Грановського») Денис Ковін об’єднав матеріали провадження №42016000000001264, яке Генпрокуратура вела стосовно вищевказаних та інших фігурантів, з матеріалами провадження №32015210000000119, яке вела Тернопільська податкова служба. Об’єднаній справі присвоїли номер «тернопільського» провадження. 16 листопада 2017 року це провадження було закрите.