СБУшнику, який отримав хабар за «кришування» грального бізнесу, двічі пом’якшали статтю та амністували
10.09.2018   //  

Октябрський райсуд Полтави амністував екс-співробітника СБУ по боротьбі з корупцією Сергія Олефіренка, якого правоохоронці звинувачували у отриманні $800 хабара за повернення комп’ютерної техніки та «кришування» лотерейного бізнесу у Полтаві. Про це написала Дарина Синицька у виданні «Полтавщина».

Згідно з вироком суду, у 2016 році до Олефіренка, який на той момент був старшим оперуповноваженим в органах внутрішніх справ 1-го сектору відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (ВБКОЗ) УСБУ в Полтавській області, звернувся знайомий, який повідомив, що у дружини виникли проблеми з прокуратурою та СБУ.

Знайомий розповів, що дружина займається гральним бізнесом — має «Лотомаркет» на вул. Соборності (тоді Жовтнева), 60. Заклад закрили, бо вилучили техніку: термінал, 21 системний блок, роутер, 3 комутатори, 20 флешок та 1 відеореєстратор. Чоловік попросив СБУшника допомогти.

В подальшому Олефіренко зустрівся з дружиною знайомого, яка натякнула на хабар за повернення техніки і запропонувала щомісячно платити за «кришу» від подальших візитів правоохоронців.

СБУшник відповів, що для вирішення питання потрібно $1500, а за неперешкоджання діяльності — $300 щомісячно. При цьому підприємиці він сказав, що кошти потрібні для його колег. Сам він допомагає лише «за знайомством». За 4 дні він зменшив суму до $1000.

У жовтні 2016 року жінка передала Олефіренку $600 за нібито не перешкоджання її діяльності у серпні-вересні 2016-го. За п’ять днів відбулася ще одна зустріч, під час якої майор зменшив суму вирішення питання повернення техніки до $500.

Також він порекомендував самостійно подати скаргу до Крюківського райсуду Кременчука на дії правоохоронців щодо вилучення майна. Співробітник СБУ вказав, що без цієї ухвали техніку їй не повернуть ні за які кошти.

У листопаді 2016 р. підприємиця забрала з гаража УСБУ вилучене зі свого «Лотомаркету» майно, після чого зустрілася з Олефіренком і віддала йому $500 за допомогу і $300 — за «кришу». Тоді ж Олефіренка затримали.

Спочатку прокуратура щодо Олефіренка відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст.368 ККУ (одержання хабара, поєднане з вимаганням), за якою йому загрожувало від 5 до 10 років ув’язнення. За три місяці прокурори закінчили розслідування і передали обвинувальний акт до суду вже за іншою статтею – ч.3 ст.369-2 ККУ (одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення). СБУшнику загрожувало від 3 до 8 років ув’язнення.

У суді Олефіренко та його адвокат переконували суддю Віталія Микитенка, що така кваліфікація справи невірна, а обвинувачуваного потрібно судити лише за шахрайство, оскільки СБУшник не мав повноважень самостійно виконувати процесуально-слідчі дії, підписувати процесуальні документи, давати вказівки чи розпорядження, порушувати провадження чи оперативні справи без відповідних доручень чи офіційних вказівок керівництва. До того ж у нього не було підлеглих. Крім того, дружина знайомого розв’язала питання самостійно. А Олефіренко просто «підзаробив» на знанні законів.

Під час судового засідання майор заявив, що у його проступку винна підприємиця, яка сильно вмовляла, та брак коштів. «Зазначив, що дуже шкодує про проявлену ним слабкість та піддатливість на уговори заявниці, що привело його на лаву підсудних, дало негативну характеристику системі СБУ, забрало значну частину його здоров’я… Перебуваючи у складному матеріальному становищі, він погодився на пропозицію», – йдеться у вироку суду.

В результаті Олефіренка засудили за двома статтями: ч.1 ст.190 ККУ (заволодіння чужим майном, шляхом обману та зловживання довірою); та ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 190 ККУ (закінчений замах на заволодіння чужим майном, шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство), вчинене повторно).

СБУшнику призначили два роки обмеження волі, але за амністією звільнили від призначеного покарання. Суд врахував позитивну характеристику з місця служби Олефіренка; участь у бойових діях; гіпертонічну хворобу; відсутність судимості; наявність малолітньої дитини, яку треба утримувати; щире каяття.

За даними Національного агентства з запобігання корупції, середня зарплата Олефіренка у 2017 році склала 20 тис грн. Видання зазначає, що навряд чи зарплатня СБУшника була нижчою у 2016 році. Олефіренко був звільнений з органів СБУ у березні 2018 року.

Від «Наших грошей»:

У судовому вироку йдеться, що підприємиця, яка надала гроші Олефіренку, мала документ про відкриття пункту розповсюдження державних лотерей ТОВ «МСЛ», яке є одним з трьох лотерейних операторів. У 2015 році «МСЛ» потрапило до санкційного списку через зв’язки з Росією, у травні 2018 р. фірму виключили з санкційних списків разом з компанією «Патріот». Компанію «М.С.Л.» останнім часом пов’язували із двома народними депутатами – екс-регіоналом Віталієм Хомутинніком та нарфронтівцем Сергієм Пашинським. Водночас, нардепи заперечували цю інформацію.