Розробник скандальної бази ФДМУ фігурує в справа по розтратам в «Укртрансгазі» та Мін’юсті
10.09.2018   //  

17 серпня 2018 року Нацполіція обшукала Центральний диспетчерський департамент ПАТ «Укртрансгаз»  в рамках розслідування про розтрати коштів на закупівлі програмного забезпечення. Про це стало відомо з ухвали Шевченківського районного суду, опублікованої 28 серпня.

Слідче управління ГУНП в Києві у рамках кримінального провадження №12018100000000542 від 12 червня 2018 року розслідує розтрату посадовими особами «Укртрансгазу» 70 млн грн  під час закупівлі програмного комплексу «Інформаційна платформа оператора газотранспортної системи та підземних сховищ газу». В закупівлі 2016 року перемогла угорська компанія «IP Systems», скориставшись своїм правом під час публікації документів на Prozorro приховати дані про розробників софту.

Слідчі отримали дозвіл на вилучення документів, що стосуються цієї закупівлі, зокрема, договорів, додаткових угод, контрактів та будь-яких інших документів, що підтверджують «взаємовідносини АТ «Укртрансгаз» з «IP Systems Limited Liability Company» та ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Медирент». Під час обшуку вилучили жорсткий диск та ноутбук.

ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Медирент» також є розробником Єдиної бази даних звітів про оцінку ФДМУ вартістю 0,83 млн грн, про яку неодноразово писали «Наші гроші». Власниками «Медиренту» зараз значаться кияни Роман Коваль та Юрій Шутка, а керівником – Юрій Боніславський. Батько Юрія Боніславського Анатолій Боніславський на початку 2000-их був заступником голови Пенсійного фонду, брат Андрій Боніславський реєструвався помічником нардепів Леоніда Ємця і Андрія Пінчука, є співзасновником ГО «Депутатський контроль».

ТОВ «НВП «Медирент» також фігурує в кримінальному провадженні щодо розтрати 67,8 млн грн бюджетних грошей Міністерством юстиції та ДП «НАІС».

За матеріалами кримінального провадження №42017101100000135 від 7 квітня 2017 року, керівництво ДП «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції у 2016-2017 роках уклало ряд сумнівних договорів на виконання робіт і послуг, які не виконувалися, а гроші за їх нібито виконання перераховували на підприємства з ознаками фіктивності з подальшим переведенням в готівку. Загальна сума договорів, що згадується в судових документах – 407 млн. грн.

Закуповували послуги «щодо оброблення даних, розміщування інформації на веб-вузлах, щодо програмного застосування та інші послуги щодо убезпечення інформаційно-технологічною інфраструктурою (послуги з керування мережами даних і з підтримки мереж даних) (забезпечення деакціонування реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції).

В договорах вартість послуги була прописана за день. При цьому, в документах сильно різнилася ціна за послуги – від 453,6 тис.грн за день до 721,3 тис.грн за день. При цьому, зазначають слідчі, «обґрунтування про збільшення ціни вартості послуг за один день з 453,6 тис.грн. до 721,3 тис. грн. жодною із сторін договорів не надавалися, тому керівництвом Мін’юсту та ДП «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції, зловживаючи своїм службовим становищем, з корисливих мотивів, безпідставно було завищено вартість ціни послуг за день, що призвело до втрат бюджетних коштів на суму біля 67,8 млн. грн».

Гроші виводили, за версією слідчих, нібито не лише через ТОВ «НВП «Медирент». Це була низка фірм: ПРАТ «Енергетичний холдинг», яке через кіпрську компанію «Адванда лімітед» реєструвалося на екс-очільницю «НАІС» Олену Велику, ТОВ «Інпрес» (зараз називається ТОВ «Філіж»), «Інтекресі бейз», ТОВ «Айкюжн», ТОВ «Айкюжн ІТ», ТОВ «Сетера», ТОВ «Галантіс Україна», ТОВ «Нетворк солюшнс», ТОВ «ФК «Фінанс експерт». Також слідчі отримали в рамках цієї справи доступ до документів, укладених з 2015 по 2016 роки з ТОВ «Ес Ай Центр» Дмитра Зараховича. Даних за 2018 рік по цій справі судовий реєстр не містить.