Оточення екс-голови «Автодоріг України» сховало ціни ремонту траси біля Тернополя за 220 мільйонів
10.09.2018   //  

Служба автомобільних доріг у Тернопільській області 28 серпня за результатами тендеру замовила ТОВ «Техно-Буд-Центр» поточний середній ремонт автодороги державного значення Р-41 Обхід міста Тернополя за 219,98 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року трасу відремонтують на ділянці км 12+441 – км 26+943 довжиною 14,5 км. Виконають підготовчі роботи, влаштують дренажі, дорожній одяг, тротуари, штучні споруди, освітлення та світлофори, встановлять знаки, а також нанесуть розмітку.

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк на земляне полотно, основу дорожнього одягу і цементобетонне покриття становить 10 років, мости – 8 років, асфальтобетонне покриття, водопропускні труби і регуляційні споруди – 6 років, дорожнє огородження – 5 років, напрямні стовпчиків і дорожні знаки – 2 роки, будівлі та споруди експлуатаційної та автотранспортної служб – рік.

На заробітну плату піде 2,08 млн грн., тобто 1% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 0,2% – 378 тис грн.

Ціна угоди майже в півтора раза нижча від очікуваної вартості закупівлі у 396,30 млн грн.

Переможець «Техно-Буд-Центр» належить Григорію Процику з Тернополя. Раніше його співвласником був Любомир Грегоращук, чий син Андрій був депутатом Тернопільської міськради від партії ВО «Свобода».

Андрій Грегоращук є зятем екс-керівника Служби автодоріг у Рівненській області Юрія Проника, який раніше обіймав аналогічну посаду в Тернопільській області. Син Проника Орест також керував ДАК «Автомобільні дороги України».

Допущеними конкурентами були ПП «Полтавабудцентр», ТОВ «ПБС» і ТОВ «Автомагістраль-Південь».

Дві інші фірми спершу теж допустили, проте згодом відхилили за скаргою «Техно-Буд-Сервісу» в АМКУ. Компанія «AzVirt MMC» (Азербайджан) помилково вказала у довідці, що є банкрутом, не подала документи про освіту одного з працівників і не довела наявність асфальтобетонного заводу. ТОВ «Алов-Буд» не подало акт прийому-передачі до договору про оренду техніки і не наклало на пропозицію електронний цифровий підпис.

Крім того, ще дві фірми – ТОВ «Авістор» і ПП «Комфорт-2000» – замовник не допустив до аукціону від самого початку через відсутність цілої низки документів.

Закупівлю провели з третьої спроби. Перші два тендери відміняли після відхилення всіх учасників: один«у зв’язку з скороченням видатків на здійснення закупівлі», а другий – через «відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг».