Холодницький подарував фігуранту паузу
10.09.2018   //  

Завдяки затягуванню з підписанням підозри у САП фігурант «метизної справи» НАБУ оформив на доньку майно на мільйони доларів подалі від арешту.

Мова піде про кримінальне провадження НАБУ №52016000000000001. Сам номер цієї справи з числом 2016 на початку та одиночкою на кінці означає, що це було найперше провадження НАБУ, порушене у тому році. У першому повноцінному році роботи антикорупційного бюро с Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. І ця справа зараз може стати символом спаскудження одного з цих відомств.

Провадження стосується закупівлі метизів «Укрзалізничпостачем» в 2014-2015 роках у угрупування компаній «Інкомм» по суперзавищеним цінам. Рівень цін був настільки високим, що після порушення провадження залізниця повернулась на нього у контрактах з новим улюбленим постачальником «Максмед інтернешнл» з угрупування Ігоря Кононенка лише в 2017 році, коли гривня впала ще більше ніж за два роки до того.

«Укрзалізничпостач» тоді очолював Євген Хорощак, призначений за погодження Михайла Бейліна. Цього радника глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна  після Майдану називали смотрящим по «Укрзалізниці».

Олексій Біленький, бенефіціар “Інкомму”

А головним бенефіціаром групи компаній «Інкомм» був Олексій Біленький, маловідомий на той момент бізнесмен широкого профілю, якому вдалось вийти на кураторів залізничних потоків.

У жовтні 2016 року детективи НАБУ вирішили, що зібрали достатньо доказів проти безпосередніх організаторів схеми Хорощака і Біленького. І написали проекти підозр, які збирались оголосити цим громадянам в один день. Справа в тім, що у підозрі відразу виписують фабулу злочину, і вказують інших фігурантів. Тобто якщо оголосити її одному з шайки, то він зможе через адвокатів попередити інших і ті матимуть час повтікати або знищити докази чи вжити якісь інші превентивні заходи. Щоб цього не відбулось детективи НАБУ і вирішили оголошувати підозру ключовим фігурантам в один день.

Детективи НАБУ у жовтні 2016 року віддали абсолютно симетричні проекти підозр прокурору САП, що здійснював процесуальне керівництво по справі. Той передав проекти в офіс Назара Холодницького для остаточного затвердження. Однак минали дні, але вони не повертались з підписами. А потім від Холодницького прийшла одна підписана – по залізничнику Хорощаку.

З судового реєстру нам вдалось реконструювати хронологію. Детективи оголосили підозру Хорощаку 26 жовтня. А підозру по Біленькому оголосили лише 30 листопада.  Тобто підозра бізнесмену пролежала в офісі Холодницького зайвий місяць.

З точки зору затримання самого Біленького цей місяць нічого не вирішував. Він злякався ще влітку, коли НАБУ затримало його фіндиректора. І  відразу втік до Болгарії, де також мав бізнес і нерухомість. Причому бізнес він вів з не останніми у Болгарії людьми. Наприклад, в Україні дружина Біленького Ірина є співзасновником ТОВ «Агрофірма Ріжки» (с.Ріжки Київської обл) разом з Красиміром Премяновим (див. скріншот з Youcontrol). Так звуть замголови Болгарської соціалістичної партії, який вважає, що Європа заборгувала Росії за «дєдивоєвалі».

На відміну від вихідця з грантового середовища Євгена Хорощака, який побачив справжні потоки, лише перейшовши на роботу в «Укрзалізничпостач», Біленький вже давно займався різноманітним бізнесом. Плюс надприбутки перших двох років після Майдану. Відтак бізнесмен обзавівся купою різного майна, яке після оголошення йому підозри вже не можна було б нікуди подіти і могло бути конфісковано державою після вироку. На порятунок цього майна від арешту і було витрачено час, подарований Біленькому Холодницьким.

За даними реєстру майнових прав на нерухомість, одна з доньок Біленького Анастасія Нізенко почала отримувати у подарунок купу нерухомості відразу, як тільки проект підозри на її батька зайшов в САП. Нотаріус Ольга Оніщук (дружина судді Апеляційного суду Києва Максима Оніщука, який є племінником екс-міністра юстиції Миколи Оніщука) дуже напружено провела вечір 18 жовтня 2016 року, оформивши подаровані Анастасії Нізенко вісім земельних ділянок у селі Рожни Броварського район загальною площею 7,9 гектара.

Однак це були лише квіточки від першого переляку. Справжній злив нерухомості почався після 26 жовтня, коли детективи були змушені оголосити Хорощаку підозру, у якій було вже повноцінно засвічено роль Біленького як організатора злочину, і підозру якому, як ми пам’ятаємо, затримав у себе Холодницький.

4 листопада 2016 року та ж нотаріус Оніщук оформила договори дарування Анастасії Нізенко на п’ять квартир в центрі Києва:

  • Восьмикімнатна квартира загальною площею 607 кв м , м.Київ, вулиця Грушевського Михайла, 9А;
  • Шестикімнатна квартира загальною площе 174 кв м, м.Київ, провулок Козловського Івана, 5;
  • П’ятикімнатна квартира загальною площею 170 кв м, м.Київ, провулок Козловського Івана, 5;
  • Двокімнатна квартира загальною площею 252 , м.Київ, вулиця Кудрявська, будинок 13-19;
  • Трикімнатна квартира загальною площею 143 кв м, м.Київ, вулиця Кудрявська, будинок 13-19.

7 листопада та ж нотаріус Оніщук і ще один нотаріус Ольга Самоплавська у дві пари рук оформили ще 13 договорів дарування Анастасії Нізенко на:

  • Шість машиномісць на першому рівні підземної парковки житлового будинку по вул. Грушевського, 9-а у Києві;
  • два машиномісця у підземній парковці по вул. Кудрявського, 13-19 у Києві (на фото);
  • одне машиномісце у підземній парковці по Кловському узвозу, 5 у Києві;
  • два машиномісця на парковці будинку по бульвару Лідерсівський, 5 в Одесі;
  • квартира площею 71 кв м, Київська обл., м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 7;
  • нежилі приміщення (в літ. А) площею 400 кв м, що складають 11/100 частин від домоволодіння за адресою: місто Київ, провулок Козловського Івана, будинок 5.

8 листопада нотаріус Оніщук вже сама оформила ще шість подарунків Анастасії Нізенко:

  • Квартира загальною площею 35 кв м, Київська обл., м. Біла Церква, вулиця Пушкінська, будинок 50;
  • Квартира загальною площею 184 кв м, Київська обл., м. Біла Церква, вулиця Партизанська, будинок 35;
  • Трикімнатна квартира загальною площею 219 кв м, м. Одеса, бульвар Лідерсівський, будинок 5 (на фото);
  • Трикімнатна квартира загальною площею 175 кв м, м. Одеса, бульвар Лідерсівський, будинок 5;
  • Дві земельні ділянки загальною площею 0,4 гектара у Білій Церкві по вул. Хмельницького, 39 і 39а для розміщення комплексу сервісного обслуговування з магазинами, готелем, центром дозвілля, офісними приміщеннями та автозаправної станції.

Ще одну квартиру площею 81 кв м у Києві по вул. Кудряшова, 18 Анастасія отримала у подарунок вже 6 грудня, після того як її батьку було офіційно оголошено підозру. Але навіть без цього додарунка вражає обсяг нерухомості, яку фігурант провадження встиг переписати з себе на доньку, скориставшись місяцем, подарованим йому Холодницьким: десять квартир, вісім машиномісць, земля, магазини. Лише одна велетенська квартира у дуже престижному будинку по Грушевського, 9а (поруч з Верховною Радою) може коштувати понад 2 мільйони доларів (ось аналогічні у вільному продажу).

Звісно, коли в НАБУ побачили, як спрацював подарунковий конвеєр, то кинулись рятувати ситуацію. У майновому реєстрі відображено, що в березні 2017 року НАБУ отримало рішення суду, по якому домоглось арешту на частину з подарунків доньки Біленького, датовані 18 жовтня, 8 листопада та частково 4 листопада. Однак все, що оформили два нотаріуси 7 листопада і часткового 4 листопада – машиномісця і та сама монструозна квартира на Грушевського за мільйони доларів, наразі арештом у реєстрі не марковане.

На фото будинки з квартирами, подарованими доньці Біленького, який на собі залишив лише два паркомісця в Одесі:

Юрій Ніколов, «Наші гроші»