АМКУ на базі журналістських свідчень оштрафував друга Луценка за розіграш ще «аваківцями» родовищ
10.09.2018   //  

Антимонопольний комітет визнав винними ТОВ «Компанія “Нафта і газ”», ТОВ «Нафтогазенергопром» та ТОВ «Укргаздоб» у спотворенні результатів аукціону Державної служби геології та надр України від 22 березня 2016 року з продажу спецдозволів на користування ділянками надр Мурафинської та Південно-Кисівської площ, що у Харківській області. Про це свідчить рішення регулятора від 23 серпня.

Штрафи отримали ТОВ «Нафтогазенергопром» (80,66 тис. грн) та ТОВ «Укргаздоб» (26,58 тис. грн). Третя зі спійманих компаній, ТОВ «Компанія “Нафта і газ”», у лютому 2018 року припинила діяльність.

На участь у спірному аукціоні подавались три згадані фірми та ТОВ «Ютекснафтогаз», чию заявку комітет Держгеонадра відхилив. Саме за заявою цієї компанії АМКУ розпочав перевірку.

За результатами аукціону ТОВ «Нафтогазенергопром» придбав спецдозвіл на користування надрами Мурафинської площі за 5,12 млн грн., піднявши в ході аукціону ціну лише на 3%. ТОВ «Укргаздоб» виграло аукціон на Південно-Кисівську площу за 3,56 млн грн., піднаявши ціну на 8%.

Справа АМКУ була розпочата у липні 2016 р. Як встановив Комітет, фірми «Нафта і газ» та «Нафтогазенергопром» були зареєстровані в один день, 23 лютого 2016 року, і їхні номери запису в ЄДРЮО є послідовними, а заявником на реєстрацію була одна і та сама особа.

Водночас, власниками «Укргаздоб» та «Нафтогазенергопром» станом на 1 серпня 2016 року були Ярослав Костенко, Роман Дружбін, Олександр Настенко та Віталій Якименко, а сама компанія знаходилась за однією адресою на вул. Китаєнка, 1 у Харкові.

У якості доказів про перемовини між відповідачами Комітет взяв інформацію із сюжету журналістки програми «Схеми» Катерини Каплюк (розслідування «Надра з молотка»), де зафіксоване спілкування представників «Нафтогазенергопрому» та «Нафти і газу», зокрема, перебирання ними документів напередодні проведення заходу. Факт спілкування підтвердила також позаштатна кореспондентка «Дзеркала тижня» Ганна Люта (матеріал «Кому відходять надра»).

На основі цих та інших даних, які свідчили про узгодженість поведінки учасників аукціону, АМКУ визнав їхні дії антиконкурентними.

Розмір штрафу Комітет визначив виходячи з даних щодо доходу компаній за останній звітний рік, що передував року накладення штрафу (йдеться про 10% від доходу за 2017 рік).

Нагадаємо, влітку 2016 році стало відомо, що згадуваний Роман Дружбін був співзасновником ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» разом із підприємцем Олександром Павлюченком, який є помічником народного депутата від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького, соратника та бізнес-партнера родини міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Павлюченка у ЗМІ називають кримінальним авторитетом на прізвисько Саша «Браслєт».

«Наші гроші» повідомляли, що Дружбін із бізнес-партнерами виступають співзасновниками підприємств, які ведуть роботи з доступом до родовищ титану і берилію в Житомирській області та нафтогазових покладів в Полтавській області.

Згаданий депутат Ігор Котвіцький відомий виведенням у 2015 році $40 млн. Ці кошти раніше належали ТОВ «Крим Петролеум Компані», яка добувала газ у Криму разом з ТОВ «Кримтопенергосервіс» біглого міністра екології Миколи Злочевського. В середині 2000-х Павлюченко був помічником Злочевського.

Також, за даними «Дзеркала Тижня», підконтрольне раніше Злочевському  ТОВ «Ютекснафтогаз» останнім часом перейшло під контроль оточення Авакова.

У квітні цього року Держгеонадра видала «Нафтогазенергопрому» спецдозвіл на видобування сланцевого газу Мурафинської площі. На той момент і сьогодні бенефіціаром компанії через кіпрський офшор «Мурафінська Інвестмент Компані Лтд» є бізнесмен Геннадій Буткевич, один з власників великої мережі супермаркетів «АТБ».

«Судовий репортер» повідомляв, що колишній співробітник Генпрокуратури Дмитро Сус називав Буткевича «найліпшим другом Луценка». «Укргаздоб» сьогодні також контролює Буткевич. Крім того, як повідомляли «Наші гроші», Буткевич став власником ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія».