У Франківську міськрада узаконює житлокомплекс, який зводять без паспорта та дозвільних документів
07.09.2018   //  

У Івано-Франківську будівельна компанія «Bau comfort» («Баукомфорт») за півроку звела висотку на 7 поверхів на вул. Гетьмана Мазепи 160А (по-сусідству із міським озером) з низкою порушень, при цьому, замість критичної реакції, місцева влада узаконює збудовані поверхи. Про це йдеться в матеріалі, розміщеному на сайті «Побудовано в Франківську».

У 2001 р. за адресою вул. Мазепи, 160А було створено об’єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку (ОСББ) «Цегельник». Згідно даних кадастрової карти, по Мазепи, 160А знаходиться земля у 0,32 га. Її цільове призначення – «для житлових, житлово-будівельних, гаражно і дачно-будівельних кооперативів». Земля перебуває у приватній власності ОСББ.

Право власності на ділянку «Цегельник» зареєстрував у червні 2017 р. При цьому, у Майновому реєстрі цільове призначення землі – «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку».

Минулого року Департамент містобудування, архітектури і культурної спадщини видав ОСББ «Цегельник» містобудівні умови та обмеження (МУО) на будівництво багатоквартирного житлового будинку з закладами оздоровчо-реабілітаційного призначення (І черга будівництва) за адресою вул.  Мазепи, 160А. Містобудівна документація була видана на шестиповерховий будинок (шостий – мансардний поверх), розрахований на 55 квартир.

Натомість, у грудні 2017 року Державна архітектурно-будівельна інспекція скасувала видані департаментом містобудівні умови та обмеження. Незважаючи на це, навесні 2018 року, на ділянці по вул. Мазепи, 160А розпочалося будівництво багатоквартирного ЖК «Park Residence», яке триває досі. Перед цим на ділянці знаходився 2-поверховий будинок, який знесли перед будівництвом.

«Цегельник» не став оскаржувати рішення ДАБІ у суді. Натомість, 9 серпня 2018 р. виконавчий комітет погодив видати ОСББ «Цегельник» МУО для будівництва багатоквартирного житлового будинку з закладами оздоровчо-реабілітаційного призначення (дев’ять поверхів) на вул. Мазепи, 160, 160А.

Перед цим, у липні Івано-Франківська міська рада затвердила детальний план території (ДПТ) для будівництва багатоквартирного житлового будинку з закладами оздоровчо-реабілітаційного призначення на вул. Мазепи 160, 160А. Проект розраховано на чотири черги будівництво. Перші три черги – житлові багатоквартирні будинки, а четверта – торгово-офісні приміщення.

Будівництво на вулиці Мазепи, 160А триває більш ніж півроку. Видання звернуло увагу, що за цей час забудовник встиг звести цілих 7 поверхів без жодної дозвільної документації, у всіх на видноті.

«Виникає питання, як місцева влада пропустила повз увагу забудову території по-сусідству із міським озером, ще й із явними порушеннями? При цьому, затверджуючи проект ДПТ та погоджуючи МУО місцева влада буквально узаконила об’єкт на вулиці Мазепи, 160А. В отриманій дозвільній документації фігурує виключно ОСББ «Цегельник», тому на яких умовах компанія «Bau comfort» освоює територію неподалік міського озера, невідомо», – написало «Побудовано у Франківську», зазначивши, що у реєстрі ДАБІ за період від червня 2017 року і до сьогодні не зареєстрованого жодного дозволу на виконання будівельних робіт по вул. Мазепи, 160А. Відтак, згідно ст. 376 Цивільного кодексу України таке будівництво визначається як самочинне.

ТОВ «Баукомфорт» створено у 2017 році. Керівником компанії значиться Юрій Гриців. Засновники підприємства Тетяна Суркова та Роман Лисовенко. Суркова числиться засновницею ще 5-ти підприємств, серед яких обслуговуючий кооператив «ЖБК «Фізкультурний», який зареєстрований на вул. Мазепи 160 (по сусідству із будівельний майданчиком, де будується ЖК «Park Residence»).