«Друзі» Держветфітослужби продали її начальству вакцин проти сказу на чверть мільярда
07.09.2018   //  

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів улітку за результатами тендерів замовила ТОВ «Укрветпромпостач» антирабічної вакцини на 272,01 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовлено 6,64 млн доз вакцини для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Орісвак» по 29,94 грн. і 6,09 млн доз рідкої інактивованої вакцини для парентеральної імунізації тварин «Рабістар» по 12,04 грн. Першу вакцину «Укрветпромпостач» зареєстрував в Україні в лютому 2018 року, вказавши виробником себе та компанію «Bioveta A.S.» (Чехія), а другу вакцину давно виробляє сам.

Торік Держпродспоживслужба замовляла в «Укрветпромпостача» іншу його пероральну вакцину «Броварабіс V-RG» («Brovarabies V-RG») дещо дорожче – по 33,92 грн., а цю саму парентеральну вакцину «Rabistar» за такою ж ціною – по 12,04 грн.

Сума нинішніх угод на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 272,49 млн грн.

Єдиним конкурентом було київське ТОВ «Торгівельний двір «Українська товарна спілка» Володимира і Валентини Баранівських, яке продає промислову хімію, мінеральні добрива, харчові добавки і карбід кальцію.

На тендер щодо парентеральної вакцини приходило ТОВ «Харківторгсервіс», однак його не допустили до аукціону через відсутність відгуків до аналогічних договорів.

Фірма «Укрветпромпостач» зареєстрована у Броварах по вул. Будьонного, 23а, де колись знаходилося однойменне держпідприємство, яким у 2002-2006 рр. керував Володимир Солодчук. Державний «Укрветпромпостач» раніше перебував у структурі МінАПК, доки у 2006 р. його не реорганізували в ДП «Центр по забезпеченню протиепізоотичної роботи». У 2001-2003 рр.. він і сам входив до складу засновників своєї приватної тезки.

Зараз засновниками фірми є Галина Кисельова, Світлана Залізняк, Ольга Косенко, Степан Вишневський, Ганна Гончарук і Віталій Троянський.

До 2014 р. 59% статутного капіталу належало Олені Солодковій, свого часу прописаній разом із Солодчуком у Запоріжжі. Протягом 2013 р. той був публічним представником ТОВ «Укрветпромпостач».

Після виходу Солодкової з фірми її частку розділили Троянський і Гончарук. На останню раніше була оформлена частка у ТОВ «Запоріжзооветпромпостач», яке мало виробляти таку ж вакцину, але так і не почало «у зв’язку з економічним станом підприємства». «Запоріжзооветпромпостач» теж був спільним бізнесом Солодчука і Солодкової.

Як з’ясували журналісти телепрограми «Наші гроші», свого часу ТОВ «Укрветпромпостач» мало спільну адресу і телефони з ТОВ «Бровафарма». А екс-керівник «Бровафарми» Євген Дудко був прописаний разом із колишньою співзасновницею «Укрветпромпостачу» Наталією Дудко.

«Бровафарма» входить до корпорації «Укрзооветпромпостач». Нею нині керує Василь Лісовенко, який очолював громадську раду при Державній ветеринарній та фітосанітарній службі. А заступник Лісовенка – Павло Достоєвський був радником голови цієї служби, яка керує ветеринарними управліннями, для яких призначена вакцина від сказу.

У 2014 році Держветфітослужба увійшла до складу нинішнього замовника – новоствореної Держпродспоживслужби, яку з лютого очолює Володимир Лапа.