Аваківці купили Mitsubishi Outlander за 112 мільйонів у екс-партнера міністра юстиції
07.09.2018   //  

Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України 3 вересня за результатами тендеру замовив ТОВ «Ніко Діамант» автомобілі спецпризначення підвищеної прохідності з плагін-гібридною силовою установкою на загальну суму 112,17 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Фірма поставить 83 кросовера підвищеної прохідності на базі Mitsubishi Outlander PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) по 1,35 млн грн. Повнопривідний гібридний автомобіль матиме двигун внутрішнього згорання і 2 електродвигуни, пробіг автомобіля на акумуляторній батареї без використання палива (від 30 км), подушки безпеки, двозонну систему кондиціонування, звичайний зарядний кабель та додатковий для зарядних пристроїв, електричний обігрівач салону.

Із спецобладнання Mitsubishi Outlander PHEV матиме сигнально-гучномовний пристрій (світлодіодна панель-балка з маяками червоного та синього кольору типу «Стріла118-54 LED-150»), автомобільну радіостанцію (типу VertexStandartVX-2200), кольоровографічні  схеми та написи – «Поліція», «102», «0213».

У автосалонах Mitsubishi Outlander PHEV продають за 1,57 млн грн.

На торгах єдиним конкурентом дилера Mitsubishi в Україні «Ніко Діамант» був ще один дилер японського виробника ТОВ «Ніколь-моторс» Володимира Логінова. Його пропозиція була вищою –  112,21 млн грн. Саме такою була очікувана вартість. Фірми під час аукціону не торгувалися.

Після оприлюднення оголошення про закупівлю автомобілів спецпризначення, у «Прозорро» з’явилася пропозиція внести зміни до технічних характеристик, оскільки, на думку скаржника, мова йшла про дискримінаційні вимоги до учасників, що обмежує конкуренцію. Зокрема, пропонувалось:

  • зменшити потужність двигунів
  • зменшити пробіг на акумуляторній батареї без використання палива з «від 30 км» до «від 3 км»
  • змінити вимоги до підвіски
  • додати можливість зарядки автомобіля при роботі двигуна внутрішнього згорання
  • до можливості «електричного» обігрівача додати «рідинний обігрівач»

Замовник більшість пропозицій відхилив, водночас вніс зміни щодо підвіски та обігрівача. У відповіді Центру обслуговування підрозділів Нацполіції також йшлося, що закупівля гібридних авто проводиться у рамках реалізації проекту цільових екологічних (зелених) інвестицій в рамках виконання Україною та Японією зобов’язань за Кіотським протоколом до рамкової конвенції ООН.

Співвласником «Ніко Діамант» через ТОВ КУА «Ковін Капітал» є виходець з Чернівців Володимир Гнатишин, який раніше був бізнес-партнером міністра юстиції Павла Петренка, одного з найближчих соратників лідера «Народного фронту», екс-прем’єра Арсенія Яценюка.

Нагадаємо, у 2016 році Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України уклав угоду з «Ніко Діамант» на поставку авто Mitsubishi Outlander PHEV на 0,96 млрд грн. Планувалося закупити 635 автомобілів по $56 тис за штуку. В подальшому мова йшла про закупівлю на цю ж суму 736 автівок по $48 тис. За нинішнім курсом це становить 1,35 млн грн. Закупівля автівок для поліції була зроблена по переговорній процедурі, технічна документація виписана під конкретного дилера.

У 2016 році екс-замдиректора «Укргазвидобування» та власник видання «Інсайдер»,  якого наразі ГПУ звинувачує у причетності до злочинної схеми заволодіння скрапленим газом організацією екс-президента Віктора Януковича та його оточення, доводив, що МВС переплатило за Mitsubishi Outlander PHEV оточенню Яценюка 258 млн грн. Після чого ціни на поліцейські гібриди, за словами міністра МВС Арсена Авакова, були здешевлені на 14%.