Метрополітен сам відмінив 6-мільярдний тендер по лінії на Виноградар, розбачивши проблеми у «Київметробуду»
06.09.2018   //  

Комунальне підприємство «Київський метрополітен» 5 вересня відмінило свій тендер на будівництво лінії метро на житловий масив Виноградар очікуваною вартістю 5,99 млрд грн. через виявлені проблеми з банківською гарантією одного з учасників закупівлі ПАТ «Київметробуд». Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Як повідомив журналіст «Наших грошей» з АМКУ, дані про відміну тендеру були оприлюднені в системі за годину до того, як колегія Антимонопольного комітету мала прийняти рішення по цій гарантії «Київметробуда» по скарзі іншого учасника торгів ТОВ «Будівельна компанія «Адамант».

На попередніх засіданнях колегії АМКУ «Адамант» оприлюднив дані про кримінальне провадження Шевченківського відділку поліції №12018100100008686. Поліція з’ясувала, що гарантія «Київметробуду» мала дефекти достатні для того, аби метрополітен відхилив її як невідповідну тендерній документації.

Справа в тім, що замовник вимагав, аби учасники торгів подали безумовні та безвідкличні гарантії на суму 29,90 млн грн. Ці кошти метрополітен міг би забрати собі, якби учасник у випадку перемоги на аукціоні з власних причин відмовився б від підписання угоди на виконання робіт. Загалом ці гарантії потрібні для боротьби з так званими «тендерними троллями» та недобросовісними учасниками.

Умовами тендеру вимагалось, аби гарантія набула чинності до кінцевої дати подання пропозицій 13 липня. Метробудівці 10 липня отримали в банку «Глобус» гарантію, в якій була наступна умова – вона набувала чинності через п’ять днів після розміщення Принципалом (у даному випадку «Київметробудом») вказаної суми 29,90 млн грн. При цьому розміщення коштів мало відбутись не безумовно, а на підставі договору про банківську гарантію.

За даними «Адаманта», який отримував гарантію у тому «Глобусі» і ознайомився з матеріалами кримінального провадження поліції, у банка і метробудівців були свої примірники договору про банківську гарантію, які відрізнялись між собою. Банківський екземпляр містив вищевказаний пункт про п’ятиденний термін набуття чинності після розміщення коштів. А у тексті договору про надання гарантії, який метробудівці подали в складі своєї тендерної пропозиції, такого пункту не було. До того ж цей договір був розміщений у «Прозорро» без накладення Електронного цифрового підпису, та був з боку банку підписаний не тією особою, що підписувала банківську гарантію.

Ці ознаки вказували на те, що «Київметробуд» насправді міг не покласти на депозит в банку необхідні 29,90 млн грн. Але отримав документ самої банківської гарантії. Проблема полягає в тому, що замовник по такій гарантії потім не отримав би коштів.

За даними «Наших грошей», такі види «умовних» гарантій справді практикуються у окремих банках і коштують значно дешевше від безумовних гарантій. Наприклад, за нормальну безумовну гарантію для тендеру ціною 6 млрд грн. фірма мала б заплатити банку суму близько 1 млн грн. у вигляді комісійних. За «умовну» гарантію, набрання чинності якої обумовлюється окремою угодою, банк може правити суму на рівні тисяч гривень на рівні 1-1,5% від розміру гарантії (у даному випадку від 29,90 млн грн.).

Крім того, по такій «умовній» гарантії учасник тендеру може не класти на депозит необхідну заставну суму, таким чином не заморожуючи власні кошти на час тендеру. І замовник може перевірити чи справді внесені кошти на депозит лише якщо окремо звернеться до банку з точно сформульованим питанням, і доб’ється від банкірів нормальної відповіді.

Аналогічні ситуації вже були у низки замовників. Наприклад на паливному тендері «Укрпошти» один з учасників надав гарантію, в складі якої не було договору з банком про надання гарантії. Тоді адмінколегія АМКУ підтвердила правомірність відхилення пропозиції учасника з такою гарантією. Аналогічні рішення також були по тендерам «Миколаївського міжнародного аеропорту» та однієї з шкіл Дніпра.

На перших засідання по скарзі «Адаманту» представники «Київського метрополітену» наполягали на законності банківської гарантії «Київметробуду». Однак вони не змогли підтвердити, що метробудівці справді внесли кошти на депозит саме 10 липня, як це було вказано в гарантії. Відтак перед винесенням рішення АМКУ метрополітен вирішив відмінити торги через «неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель».

Нагадаємо, метрополітен раніше відхилив пропозицію «Адаманту» через претензії до оформлення довідок про наявність освіти і робочого стажу у кількох працівників фірми. «Адамант» оскаржував його відхилення в АМКУ, і якби колегія підтвердила правомірність відхилення цієї фірми, але при цьому з задовольнила її скаргу щодо дефектності банківської гарантії «Київметробуду», то замовник все рівно був би змушений відмінити тендер через недостатність кількості учасників для відкритих торгів.

На торги були подані три пропозиції.

  • ПАТ «Київметробуд» (бенефіціар Сергій Кияшко) планував вести роботи самотужки.
  • ПрАТ «Інтербудтонель» (бенефіціар Володимир Петрук) планував залучити субпідрядником ПАТ «Дніпрометробуд», яке у якості досвіду заявило будівництво метрополітену у Дніпропетровську згідно з угодою від 1999 року.
  • ТОВ «Будівельна Компанія «Адамант» (Мукачеве) з групи «Укрбуд», діяльність якої контролюють народний депутат Максим Микитась і Юрій Пелих, планувало залучити субпідрядником ПрАТ «Південспецбуд», яке будувало у Харкові ділянки метро від станції «Проспект Перемоги» до станцій «Наукова» і «Олексіївська». «Укрбудівці» планували будувати метро в Києві за допомоги двох орендованих у Чехії тунелепробивних щитів (по 144 тис євро за штуку).

Сама компанія «Адамант» не має досвіду у будівництві метро, однак «Київський метрополітен» і не вимагав цього від учасників тендеру. Замовнику було достатньо аби відповідний досвід був у субпідрядника.

Нагадаємо, тендер був оголошений ще у січні, однак аукціон кілька разів переносив сам замовник, по ходу знизивши очікувану вартість від 6,32 млрд до нинішніх 5,99 млрд грн. Також «Київметробуд» безуспішно намагався оскаржити дискримінаційні вимоги тендерної документації, однак пропустив терміни.

Умовами тендеру передбачено будівництво до вересня 2021 року дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар з електродепо у Подільському районі. Передбачено будівництво станцій «Мостицька» та «Проспект Правди» та дільниця вилочного відгалуження в бік станції «Виноградар» (І черга будівництва). За часів Януковича підряди на будівництво метро на Голосієво “Київметробуд” отримував без проведення відкритих торгів. Тоді метрополітен посилався просто на наявний досвід компанії, а також доручення президента Віктора Януковича, голови уряду Миколи Азарова та керівника КМДА Олександра Попова. Однак тоді не було посилань на норми закону про держзакупівлі, які б дозволили укладати угоду “Київметробудом” по процедурі закупівлі в одного учасника (на скріншоті обгрунтування неконкурентної процедури).

Юрій Ніколов, “Наші гроші”