Прокуратура розбирається зі схемою розкрадання бюджетних коштів у Вілкула і Резніченка
04.09.2018   //  

Прокуратура підозрює службовців Криворізької міськради та держпідприємства «Жилком» Дніпропетровської ОДА в організації схеми розкрадання коштів місцевого бюджету в особливо великих розмірах. Про це написав Максим Шевєлєв у «БюроUA».

У судовій ухвалі йдеться, що посадові особи розподіляють замовлення на виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення ремонтних і будівельних робіт своїм підконтрольним підприємствам. За попередньою домовленістю з виконавцем у проектну документацію вносяться недостовірні вихідні дані, які потрібні для подальшого завищення вартості та обсягів робіт.

Після виготовлення проектної документації замовляється її експертиза на відповідність нормам, яку проводять співробітники ДП, що також є одним з елементів протиправної схеми. Після формального проведення експертизи надається позитивний висновок, після чого посадовці міськради укладають договори на виконання робіт і проведення технагляду за об’єктами будівництва. При цьому технагляд здійснює «Жилком», яке лише створює видимість контролю, сприяючи внесенню до актів виконаних робіт відомостей, які не відповідають фактичним обсягам робіт.

Так, 19.09.2016 управління благоустрою та житлової політики виконкому Криворізької міськради уклав договір з ТОВ «ІПАД» (Інститут з проектування автомобільних доріг) про виготовлення проектної документації щодо капремонту дороги по вул. Волгоградській. Після виготовлення документації 07.04.2017 Департамент ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА уклало з ТОВ «Буд Регіон» договір на проведення капремонту дороги на 97 млн грн. 11.05 .2017 з «Жилкомом» уклали договір про технагляд на 1,67 млн грн. При цьому в актах виконаних робіт була завищена вартість і обсяги робіт, в результаті чого безпідставно перерахували кошти за невиконані роботи.

Слідство також встановило, що Криворізький міськвиконком у 2017 р. уклав договори з ДП «Жилком» на проведення експертизи проектів із заміни вікон в 46 і 50 школах. Після отримання висновків від ДП були укладені договори з виконавцями робіт на 2,8 млн грн.

Слідство зазначає, що були виявлені факти безпідставного отримання ДП «Жилком» більше 1 млн грн. бюджетних коштів від державних і комунальних підприємств та установ Кривого Рогу і Криворізького району за роботи по проведенню моніторингу та ведення зведеної статистичної звітності підприємств, до виконання яких співробітники ДП «Жилком» ніякого відношення не мають.

Так, «Жилком» у 2017 р. за роботи з моніторингу та ведення звітності підприємств, які насправді не виконувало, отримувало гроші від ДПП «Кривбаспромводопостачання», комунальних підприємств Криворізької міськради «ЖЕО №14», «Сансервіс», «Швидкісний трамвай», «Кривбасводоканал», «Криворізьке БТІ», «Криворіжтепломережа»,«Міський тролейбус»,«Криворізька муніципальна гвардія»,«Дитячий оздоровчий табір «Перлина Криворіжжя» та ін.

Як зазначається в ухвалі суду, у 2016-2017 рр. за виконання робіт ДП «Жилком» офіційно отримало близько 40 млн грн. Для того, щоб розкрадати кошти підприємства, його керівники розробили злочинну схему, до якої було залучена низка працівників ДП ​​«Жилком». Згідно зі схемою, планувалося виведення коштів підприємства, оплачуючи нібито надані консультаційні послуги ФОПами, якими були самі ж працівники ДП «Жилком». При цьому вартість робіт за угодами значно перевищує вартість цих робіт, виконаних цими ж фахівцями, але як працівниками ДП «Жилком».

Наприклад, один з працівників з липня по вересень 2017 року одержав в «Жилкомі» зарплатню у сумі 77 тис грн., а за виконання цієї ж роботи (в той же період і в той же робочий час), але вже як ФОП, отримав від ДП «Жилком» 900 тис грн. Інший працівник з липня 2016 по липень 2017 року одержав в «Жилкоомі» 26 тис грн., а як ФОП – 702 тис грн. В ухвалі суду міститься вісім таких прикладів.

Слідство вважає, що у 2016-2017 рр. «Жилком»  розтратив близько 3,5 млн грн., що були виплачені за цивільно-правовими угодами, які керівництво ДП «Жилком» укладало зі своїми ж штатними працівниками. Сума зарплатні за цю ж роботу склала 195 тис грн. У подальшому мільйони знімалися з банківських карток працівників і передавалися керівництву «Жилкому».

Від «Наших грошей»:

Кривий Ріг очолює Юрій Вілкул – батько нардепа від Оппоблоку Олександра Вілкула. Дніпропетровську ОДА очолює Валентин Резніченко (БПП). ДП «Жилком» очолює Олена Васильченко, яка в 2014 році балотувалась до Верховної Ради від БПП.