Китайці натендерили в Україні вже більше 10 мільярдів за два роки
29.08.2018   //  

З моменту запуску «Прозорро» у середині 2016 року в системі було оприлюднено дані про держпідряди з компаніями із Китаю на загальну суму 10,02 млрд грн., що становить пів відсотка від усіх публічних закупівель за два роки. Ще мінімумум 2,68 млрд грн. китайські будівельники отримали поза системою «Прозорро».

Лідером по співробітництву з китайцями стало АТ «Укргазвидобування» – 7,55 млрд грн. Газовики найбільше замовляли послуги буріння – компанії «Xinjiang Beiken Energy Engineering Co., Ltd» замовили на 5,32 млрд грн., «Zhongman Petroleum and Natural Gas Group Corp., Ltd» –  на 0,78 млрд грн.

Ше 0,91 млрд грн. отримала фірма «DP-master manufacturing co.,ltd.» за бурильні труби. Решту 0,27 млрд грн. за різне устаткування отримали чотири компанії: «Yantai jereh petroleum equipment&technologies co ltd», «Wuhan Longway Petroleum Technology Co., Ltd», «Daqing United Technologies Petroleum Equipment Co., ltd», «Dezhou United Petroleum Technology Corp».

На другому місці Адміністрація морського порту «Южний», яка за два роки замовила китайській фірмі «China Harbour Engineering company Ltd.» послуги з поглиблення портів на 1,93 млрд грн.

На третьому місці – Державна фіскальна служба, яка нещодавно замовила «Nuctech company limited» рентгенівські комплекси для сканування вантажівок на митницях на 0,47 млрд грн.

Решта 60 млн грн. припадає на дрібні підряди китайців у ДП «Антонов», заводів «Електроважмаш», «Зоря» – «Машпроект», «Завод хімічних реактивів» Інституту монокристалів, «Генератор», «Імпульс» та Радіоастрономічного інституту Національної академії наук України.

Окрім цього китайські компанії отримують державні підряди в Україні, оминаючи систему «Прозорро». Це відбувається коли тендер проводиться на послуги чи роботи, які оплачуються кредитними коштами іноземних банків. Відомо, що «Укравтодор» замовив «Xinjiang Communications Construction Group Co., LTD.» ремонт траси М-12 Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знаменка за $38,485 млн та капремонт ділянки М-03 Київ-Харків-Довжанский за $57,29 млн. Це становить близько 2,68 млрд грн. за нинішнім курсом.

Загалом, за два роки в «Прозорро» оприлюднені дані про тендері угоди на 1,70 трильйони гривень. Таким чином підряди з китайцями наразі складать 0,5% від загальної суми публічних закупівель.