Нова база ФДМУ, з якої «прокладки» заробляють мільйони, дозволяє шахраям занижувати вартість квартир
28.08.2018   //  

Єдина база даних звітів про оцінку, котра мала побороти ринок «чорної оцінки» нерухомості і не дати українцям ухилятися від податків при операціях з нерухомістю, все рівно дозволяє занижувати оціночну вартість квартир. Про це йдеться у сюжеті Лесі Іванової для «Наших грошей з Денисом Бігусом».

Фонд держмайна запустив нову систему у липні і дозволив фірмам, пов’язаним з оточенням нардепа Антона Яценка, збирати з клієнтів по 390 гривень за кожне звернення до бази. За перший місяць посередники заробили мінімум 23 мільйони гривень.

«Раніше недобросовісні оцінювачі і так звані чорні ріелтори, користуючись тим, що не було реальної можливості перевіряти звіти про оцінку, укладали угоди з копійчаною сумою і не платили державі податки. Це в минулому, і всі ті, хто припинив продаж і чекає, що модуль закриють, можуть не сподіватися, цього не буде», – рекламував нову базу голова Фонду держмайна Віталій Трубаров.

Так, наприклад, ФДМУ опубліковав звіт по квартирі в новій елітній печерській багатоповерхівці  «Джек Хауз», яку розписали в звіті як хрущовку на периферії, 1965  року. Завдяки такому опису її оцінили у 450 $/кв.м замість реальних ринкових $2 тис дол. Або інший приклад – квартира у ЖК «Лікоград», якій приплюсували зайві 30 років – і так відмінусували половину ринкової вартості. У ФДМУ запевняють: ці кейси були виявлені завдяки модулю, обманути систему не варто й пробувати.

Журналісти «Наших грошей» перевірили одну з квартир, якими звітує про перемогу ФДМУ. Квартира на понад 100 кв.м. в центрі столиці, у старому будинку по вулиці Гончара. Квадратний метр тут коштує $1,5 тис дол. Ринкова вартість такої квартири – більше 150 тис дол. Але оцінювачі посвідчили у три рази дешевше. Квартиру розписали в звіті як хрущовку на задвірках, стан «незадовільний, ветхий».

Про цю квартиру Фонд теж прозвітував, як про перемогу. Мовляв, що оцінювачам не вдалося надурити систему. Але навіть у документах, опублікованих самим фондом у переможному звіті, видно, що система пропустила оцінку, занижену тричі. У лівому кутку – дата 10.08.2018, це дата реєстрації звіту в системі. В правому кутку – той унікальний номер, який система видає коли приймає звіт. Хоч бери й оформлюй продаж.

Його, згідно з даними майнового реєстру, власне і оформили. У той же день.

«Наші гроші» навідалися на фірму, котра робила оцінку – ПП «Меркурій партнерс». Там на наше прохання оформити оцінку «подешевше», цілком спокійно відповіли, що з новою системою зовсім дешево не вийде – але можна оформити так, щоб частково відкосити від податків, головне наперед домовитися з нотаріусом:

«Якщо вона прийме оцінку – я поставлю поза населеним пунктом, я поставлю ще куди б не йшло якийсь мінімум», – запропонувала нам в офісі «Меркурія» Аліса Гринчук.

Однак почувши питання про звіт по оцінці квартири на Гончара, Гринчук у буквальному сенсі слова виштовхала журналістів з офісу.

Аліса Гринчук і ПП «Меркурій Партнерс» відомі завдяки історії з квартирами Нацгвардії (детальніше тут). Тоді приватна оцінювачка Гринчук постановила: квартири в елітній новобудові в центрі Києва коштують стільки ж, як і економ-клас на опушці лісу. Її звіт підтвердила фірма «Меркурій». Власник фірми виявився співмешканцем Гринчук. Цікаво, що самій Гринчук минулого року анулювали сертифікат суб’єкта оціночної діяльності. Наразі її в списку сертифікованих також немає. Але це аж ніяк не заважає їй і далі провадити оціночну діяльність на фірму, до котрої вона юридично стосунку не має – а на котрій її по факту називають «начальницею».

Як не заважає їй поки що і перевірка Фонду. У відповіді на запит програми, в Фонді повідомили, оцінювачів, яких відловили на заниженні, відправляють на рецензування звіту.  Для рецензування у суб’єкта оціночної діяльності запитують сам звіт про оцінку. У разі його ненадання оцінювача відключають від бази. Всього нині в «списках» – півдесятка оцінювачів.

«Меркурій» під жодні перевірки не потрапив.