Суд захистив від претензій НАБУ схемщиків порошенківця, які розпиляли 520 мільйонів на вугіллі «Центренерго»
27.08.2018   //  

Господарський суд Харківської області відмовив Національному антикорупційному бюро у визнанні недійсною угоди ДП «ВК «Краснолиманська» і ТОВ «ТД-Ресурс» про постачання вугілля.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення суду від 27 липня.

У 2015 році «ТД-Ресурс» підписало договір поставки вугілля з шахти «Краснолиманська». Також «ТД-Ресурс» підписало договір продажу вугілля на ПАТ «Центренерго» на суму 520 млн грн. Таким чином компанія стала посередником між державною шахтою і «Центренерго». За даними НАБУ, процентна різниця продажу вугілля скалала понад 50%.

У НАБУ повідомили, що «ТД-Ресурс» не є генеруючою компанією теплових електростанцій і купило вугілля за ціною значно нижче ринкової. Спірний договір був укладений з порушенням вимог наказу Міненерговугілля від 11.03.2014 № 237 «Про невідкладні заходи стабілізації фінансового стану галузі та запобігання проявам корупції», що призвело до продажу вугілля за заниженою ціною та недоотримання коштів державним вугледобувним підприємством.

З 2016 року НАБУ розслідується кримінальне провадження №52016000000000222 щодо відмивання грошей і зловживання службовим становищем.

Представники «ТД-Ресурс» позов заперечували. Вони стверджували, що Міненерговугілля знало про відвантаження ДП «ВК «Краснолиманська» вугілля на користь комерційних підприємств, що не є генеруючими компаніями, у тому числі на користь ТОВ «Торгівельний Дім – Ресурс» за спірним договором, а також про умови відвантаження вугілля. Шахта «Краснолиманська» не могла у 2015 році постачати вугільну продукцію спільно із ДП «Вугілля України», як це рекомендувалося відповідно до п. 2 Наказу № 237. Державне регулювання відпускних цін на вугільну продукції було відсутнє на дату укладення договору та відсутнє сьогодні.

Суд у позові відмовив.

Зокрема суд зазначив, що наказ міністерства не ані нормативно-правовим, ані регуляторним актом, а тому недодержання його вимог не може бути підставою для визнання договору недійсним. Крім того, Міненерговугілля мало інформацію про продаж вугілля з держшахти компанії  «ТД-Ресурс» і нікого до відповідальності не притягувало. Відтак суд вважає, що міністерство ці поставки схвалило.

Крім того, на нараді в грудні 2014-го ПАТ «Центренерго» рекомендовано утриматись від контрактів з постачальниками, які зареєстровані чи знаходяться в зоні антитерористичної операції. А шахта «Краснолиманська» саме зареєстрована і знаходиться на такій території.

Крім того, суд встановив. що шахта також продавала вугілля іншим підприємствам, які не є генеруючими компаніями теплових електростанцій. «Краснолиманська» надала довідку, що ціна була середньої і суттєво не відрізнялась від цін для інших контрагентів. Міненерговугілля повідомило. що ціни на вугілля не регулються і вугледобувні підприємства використовують вільні ціни.

Експертиза Харківського інституту ім.Бокаріуса показала, що ціна була ринкова. Київський НДІ судових експертиз також не виявив жодних збитків за контрактами.

Раніше журналісти програми «Наші гроші» з’ясували, що «ТД-Ресурс» отримало замовлення «Центренерго» на 520 млн грн без тендеру, а до того активної господарської діяльності не вело. Журналісти пов’язували компанію з нардепом від БПП Сергієм Тригубенком, який вважався куратором державної вугільної галузі. Пізніше його на цій позиції замінив Віталій Кропачов. На початку 2018-го з’явилась інформація, що компанії з оточення Януковича, які без конкурсу отримали запаси вугілля на території держшахт, переписали на осіб, яких пов’язують із Кропачовим.