Бариги з МВС всадили маріупольську «прокладку» на збір потрійного тарифу за евакуацію авто в Києві
27.08.2018   //  

З лютого 2018 року гроші за евакуацію неправильно припаркованих автівок у Києві йдуть невеличкій фірмі із Маріуполя ТОВ «Вейп-Естейр». Вона виставляє рахунки за евакуацію, які щонайменше у два з половиною рази вищі за ринкові розцінки і навіть за затверджені державою тарифи. Компанія не вигравала жодного конкурсу і навіть не має власних евакуаторів.

Про це йдеться у розслідуванні Олександра Курбатова для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Ще у 2017-му році отримувачем коштів за примусову евакуацію неправильно припаркованих автівок було держпідриємство МВС «Інформ-Ресурси». Вартість послуги була узгоджена спільним наказом Міністерства Внутрішніх справ, Міністерства економічного розвитку та торгівлі і Міністерства фінансів України.

Ніяких змін у наказі із того часу не було, але у 2018 році водії-порушники отримують рахунки зі значно вищими цінами — 1500 грн навіть за мотоцикл або легкову автівку. Гроші тепер йдуть не державі, а приватній фірмі ТОВ «Вейп-Естейр».

Ця компанія створена рік тому, у серпні 2017 року, для неспеціалізованої оптової торгівлі. Через півроку, у лютому 2018 року, вона отримала монополію на ринку примусової евакуації у Києві без жодного конкурсу. Як це сталося у центральному офісі ДП МВС «Інформ-Ресурси» не знають.

«Вейп Естейр», чесно кажучи, не можу сказати, тому що договір підписувався київською філією нашою» – заявив Сергій Павленко, начальник юридичного відділу ДП МВС «Інформ-Ресурси».

У київській філії ДП кажуть, що це тимчасова угода і за поясненнями радять звернутися до… центрального офісу ДП МВС «Інформ-Ресурси». У обох офісах не можуть сказати, чи є у маріупольської товки власні евакуатори. Тим часом, як зафіксували журналісти телепрограми «Наші гроші», насправді послуги евакуації надає інша компанія – ТОВ «Експрес-Т». Саме вона працювала і рік тому, коли за послугу платили відповідно до затверджених МВС тарифів, а отримувачем коштів було ДП МВС «Інформ-Ресурси».

Тобто ТОВ «Вейп-Естейр» – це класична прокладка, яка не надає жодних послуг, а лише збирає гроші за тарифами, що перевищують у кілька разів і затверджені МВС, і ринкові.

Цікаво, що у лютому 2018 ТОВ «Вейп-Естейр» отримала не лише монополію, але й нову власницю. Ця жінка шукала роботу продавчинею-консультанткою на 9000 гривень, але, за документами, змогла внести 100 000 грн у статутний капітал своєї нової компанії.

Іншого представника ТОВ «Вейп-Естейр» журналісти розшукали… просто на території київського офісу ДП «Інформ-Ресурси». Там він вирішував, хто має право входити на територію, а хто ні.

У ДП МВС «Інформ-Ресурси» кажуть, що така ситуація виникла через відсутність охочих працювати на ринку примусової евакуації. От тільки конкурси від ДП «Інформ-ресурси» особливі. Підприємство уникає оголошень у мережі, де їх можуть побачити випадкові конкуренти. Тому пропозицій і конкуренції немає, а є  прокладка із Маріуполя і можливість збирати шалені гроші зі столичних автомобілістів на підставну компанію.

Від «Наших грошей»:

Юхнаннан Бабаєв (праворуч) святкує День міліції з Олександром Киризлієвим, 2014 рік (фото «Чабани SOS»).

Керівником держпідприємства «Інформ-ресурси» з 2016 року є виходець з Донецька Юхнаннан Бабаєв. Він з 2015 року очолював Київську філію ДП МВС. В 2015 році він отримав дев’ять соток землі в приміському селі Чабани під житловий будинок. За даними місцевих активістів з групи «Чабани SOS», Бабаєв безкоштовно отримав землю завдяки дружбі керівника «Інформ-ресурсів» з головою сільради Чабанів Олександром Киризлієвим, який раніше очолював Державне підприємство МВС «Розвиток».

Центральну міжрегіональну філію ДП МВС «Інформ-Ресурси» очолює Максим Казанцев, який в 2017 році очолював Чернігівську філію. В 2015 році він балотувався до Чернігівської міськради від Радикальної партії Ляшка у якості юриста ТОВ «Біокарт-Агро».

Маріупольська фірма «Вейп-естейр» збирає гроші з киян на рахунок у банку «Земельний капітал». Він належить колишньому міністру енергетики та вуглепрому Віктору Тополову (93%) та першому замголови правління державного «Ощадбанку» Леоніду Савиченку (7%). Савиченко раніше працював у «Індекс-банку» і фірмі «Київ-Конті», що належали Тополову.