«Комодівці» хочуть через суд повернутись у тендер Міноборони по авіакеросину на чверть мільярда
15.08.2018   //  

Господарський суд Києва 17 серпня розгляне справу за позовом ТОВ «Торум» до Міністерства оборони щодо скасування рішення силовиків стосовно відміни закупівлі авіаційного гасу за лотами 3, 5, 6, 10 у рамках тендера загальною очікуваною вартістю 280,11 млн грн. Про це свідчить ухвала суду від 18 липня.

Йдеться про закупівлю авіаційного палива РТ або ТС-1 або Джет А-1, яку Міністерство оборони проводило за десятьма лотами. 26-27 червня силовики замовили 15 320 тонн палива за шістьома лотами у ПП «ОККО Контракт» (227,27 млн грн), ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» (144,39 млн грн) та ТОВ «Нафтотрейд-Капітал» (70,04 млн грн).

Закупівля ще 9 560 тонн авіаційного гасу за чотирма лотами провалилась через «технічну неможливість» замовника усунути порушення, що виникли через виявлені порушення законодавства.

За згаданими лотами «Торум» пропонував ціни на 1% нижчі від конкурентів. Однак, замовник викинув фірму на основі кількох невідповідностей заявки вимогам тендерної документації, серед яких – незазначення змащувальної здатності палива у паспорті якості від одного з виробників.

Фірма оскаржила своє відхилення в АМКУ по кожному лоту окремою скаргою, при цьому в кожній зі скарг йшлося про всі чотири лоти загалом. Таким чином у системі з’явились чотири аналогічні скарги, прикріплені окремо до чотирьох лотів.

Колегія АМКУ визнала, що «Торум» викинули із торгів неправомірно, і зобов’язала замовника повернути «Торум» на торги за усіма спірними лотами. Однак, задоволена була лише перша скарга, а щодо трьох інших було прийняте рішення про припинення розгляду скарги через їхню ідентичність з розглянутими. Тобто в АМКУ вирішили не задовольняти три скарги «Торума», оскільки вже була задоволена перша про всі чотири лоти.

Міноборони скасував рішення про відхилення «Торуму» за усіма чотирма лотами. При цьому, у зв’язку з тим, що по трьох лотах АМКУ припинив розгляд скарг, то у нього зникла технічна можливість повернути на них фірму.

Разом з тим, тендерний комітет Міноборони міг повернути «Торум» хоча б за одним лотом і скасувати три інші, але натомість відмінив усі чотири лоти.

16 липня «Торум» подало у суд до ДП «Прозорро» та Міністерства оборони з позовом про скасування рішення замовника щодо відміни торгів за лотами 3, 5, 6, 10. Також компанія попросила суд зобов’язати Міністерство опублікувати повідомлення про намір укласти з нею договір про закупівлю за спірними лотами.

Нагадаємо, що 12 липня Міноборони оголосило закупівлю бензину А-95 та авіапалива РТ або ТС-1 на очікувану суму 280,71 млн грн. На ньому АМКУ за скаргою «Торуму» зобов’язав армію дозволити участь у торгах за лотами по авіапаливу з еквівалентною маркою Джет А-1. Однак, «Торум» не подав своїх конкурсних пропозицій за жодним із лотів. 30 липня замовник скасував чотири лоти щодо закупівлі авіагасу через брак учасників – на торги прийшло лише ПП «ОККО Контракт».

Засноване у червні 2017 року ТОВ «Торум» належить Димитрію Медведєву із Києва. Він також керує ТОВ «ТД «Сінергія» В’ячеслава Якубовського, колишнього помічника нардепа від Партії регіонів Володимира Бандурова (зараз – «Воля народу»)

Партнером Якубовського по ТОВ «Українська локомотивобудівна компанія» раніше була Юлія Павліченко – засновниця ТОВ «Максмед Інтернешнл», відомого масовим блокуванням тендерів «Укрзалізниці» через АМКУ.

Як повідомляли «Наші гроші», всі ці чотири компанії прописані в бізнес-центрі «Євразія» по вул. Жилянська, 75. Там само робочий кабінет має Андрій Адамовський, покровитель ТОВ «Трейд Коммодіті» та бізнес-партнер впливового нардепа від БПП Олександра Грановського. Згаданий кабінет знаходиться у офісному приміщенні, перед входом до якого висить табличка «Приймальня народного депутата Олександра Грановського».