Держрезерв за 115 мільйонів купив дизель у кубла, яке підозрюють у бодяжництві на території Держрезерву
15.08.2018   //  

Державне агентство резерву України 13 серпня за результатами тендеру замовило ТОВ «Газтрим» дизельного палива на 114,75 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До жовтня для ДО «Комбінат Айстра» в Чернігові поставлять 3 600 т дизпалива довготривалого зберігання ДП-ДЗ виду І або арктичного дизпалива ДП-Арк-Євро5-В0 по 31 875 грн. за тонну.

Це на 10% дорожче від середньої гуртової ціни звичайного літнього дизелю на ринку, яка, за даними «EnKorr», нині становить 28 940 грн./т. Раніше це видання писало, що арктична марка дорожча на $50 за тонну (1 367 грн./т за нинішнім курсом). Отже, розрахункова ринкова вартість арктичного палива складає приблизно 30 307 грн./т, що на 5% дешевше.

Переможець подав документи на дизель ДП-Арк-Євро5-В0 від ПАТ «Укртатнафта» Ігоря Коломойського та ДТ-З-К5 класу 2 від ВАТ «Мозирський нафтопереробний завод» (Білорусь) та лист-підтвердження від ПП «Торговий дім «Фонтекс-Арго» без конкретного адресата про те, що воно є постачальником нафтопродуктів для фірми «Газтрим».

Гарантійний термін зберігання палива, виробленого не раніше ніж за три місяці перед закладанням у держрезерв, складає п’ять років. Ціна угоди на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 115,20 млн грн. Конкурентами на тендері були ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки і ТОВ «Торум» із групи Грановського-Адамовського.

Столичний «Газтрим» киянина Олександра Давидкіна вперше отримав державний підряд, хоча раніше брав участь у торгах. Разом із тим, ця компанія вже фігурує у кримінальній справі проти прикордонників щодо незаконного імпорту дизелю з Росії. Паливо було перевантажене в нейтральних водах із російських в українські судна, а потім ввезене в Україну через Дніпропетровський річковий порт під виглядом власності «Газтриму».

«Газтримовський» постачальник «ТД «Фонтекс-Арго» Олександра Ріпка теж є фігурантом кримінального провадження. За даними слідства, підконтрольне цій фірмі ТОВ «СПК» (директор – Олександр Ріпко, засновниця – Світлана Коротаєва) нелегально виготовляє низькоякісне паливо в тому числі прямо на території нафтосховища ДО «Комбінат Айстра», куди передбачена поставка дизелю за нинішнім договором «Газтрима». У цій схемі фігурує ціла низка фірм, зокрема ТОВ «Енергетична альтернатива-7» Ігоря Вартанова з Кам’янського.

Крім того, «СПК» зайняла третє місце в рейтингу «EnKorr» за перший квартал 2016 року серед імпортерів присадок і проміжних продуктів нафтопереробки, які використовують у тому числі для нелегального виробництва палива.