Україна за півроку імпортувала по «Роттердам+» тільки 3% антрациту, все інше – з Росії
14.08.2018   //  

В січні-червні 2018 року Україна імпортувала 1,97 млн т вугілля антрацитових марок. Майже все вугілля було завезено з Росії, окрім невеликої партії в 67 тис т, яка була поставлена з Південної Африканської Республіки.

Про це пише Юрій Винничук у «Бізнес.Цензорі».

За даними митної статистики, найбільшим імпортером антрациту в першому півріччі була Луганська ТЕС, що входить до «ДТЕК Східенерго» Ріната Ахметова, і яка завезла 360 тис т. палива. Все це вугілля було отримано від афілійованої компанії – шахтоуправління «Обухівське». Ще 225 тис т імпортувало «ДТЕК «Дніпроенерго».

Загалом компанії «ДТЕК» в січні-червні 2018 року імпортували з Росії 768 тис т. Ще 67 тис т. холдинг завіз з ПАР.

Великий обсяг антрациту з Росії імпортувала «Слов’янська ТЕС», яка входить до генеруючої компанії «Донбасенерго». Раніше 61% компанії перебували під контролем старшого сина екс-президента Віктора Януковича – Олександра, та Ігоря Гуменюка. В липня стало відомо, що власником цього пакету акцій став нардеп Максим Єфімов («Блок Петра Порошенка»).

Компанії з групи «Укртеплоенерго» («Єврореконструкція», «Фірма Технова» та «Сумитеплоенерго») разом імпортували 203 тис т антрациту. «Укртеплоенерго» належить бізнесмену Анатолію Шкрібляку (на початку літа був помічений журналістами  в приміщенні, де розташований офіс першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка – «Н.Г.».) та Олегу Яковенку.

«ДВ Нафтогазовидобувна компанія» бізнесмена Павла Фукса, якій належить ТЕЦ «Есхар» у Харківській області, за перше півріччя завезла з Росії 33 тис т.

Загальна митна вартість завезеного в Україну в січні-червні вугілля антрацитових марок склала $206 млн.

Крім того, за шість місяців до України було імпортовано 2,5 млн т вугілля газової групи, загальною вартістю $308 млн. Російські компанії цього вугілля поставили 1,56 млн т на  $177 млн.

Із США було імпортовано 845 тис. тонн на $129 млн. З цього обсягу державному «Центренерго» було поставлено 73,3 тис т. Вугілля куплялося в американської «Xcoal Energy» в рамках домовленостей президентів Петра Порошенка та Донольда Трампа. Всі інше американське вугілля отримали компанії Ахметова.

Крім США і Росії вугілля постачалося також з Казахстану.

Взагалі, найбільшими імпортерами «газового» вугілля були структури Шкрібляка та Ахметова.

Нагадаємо, після окупації частини Донбасу проросійськими бойовиками та російськими військовими Нацкомісія що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг під керівництвом екс-менеджера корпорації «Рошен» Дмитром Вовком ввела нову формулу розрахунку вартості вугілля – «Роттердам+». Формула повинна була позбавити ТЕС залежності від вугілля з окупованих територій і зробити вигідним імпортом з зовнішніх ринків. В результаті дії формули різко зросли тарифи теплової генерації, 80% якої в Україні контролює «ДТЕК» Ахметова.

Також після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія «ICU» («Investment Capital Ukraine»). У цій же компанії раніше працював і керівник НКРЕКП Дмитро Вовк. І ця ж фірма обслуговує фінансові операції президента Петра Порошенка.

З боку Антимонопольного комітету впровадження формули «Роттердам+» погодив особисто голова АМКУ Юрій Терентьєв.