У Труханова на «заточених» торгах розпиляли 32 мільйони на кузови трамваїв між чехом-фаворитом і Кононенком
14.08.2018   //  

КП «Одесміськелектротранс» 17 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «Політехносервіс» кузовів трамваїв на 31,79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять шість кузовів трамвайних вагонів із частково низьким рівнем підлоги та електронних транзисторно-імпульсних систем управління тяговим електроприводом по 6,30 млн грн. Вони будуть виготовлені не раніше 2017 року та адаптовані для модернізації трамвайних вагонів Tatra T3 шляхом заміни кузова чи виготовлення нового такого вагону.

У березні КП «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління» замовило іншій фірмі вживані в ЄС трамваї Tatra T3 разом з колесами втричі дешевше – по 1,68 млн грн.

Гарантійний строк експлуатації становить рік, строк оплати – протягом 30 банківських днів після поставки, яка має відбуватися протягом двох місяців після отримання заявки замовника, а розмір забезпечення виконання договору – 5% його вартості.

Ціна угоди на 0,03% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 31,80 млн грн.

ТОВ «Татра-Юг» вимагало прибрати низку вимог, які вважало дискримінаційними:

  • поставка протягом двох місяців після заявки, яка начебто дає замовнику змогу обмежити певному учаснику строк виконання договору двома місяцями;
  • включення в технічні вимоги креслень скління передньої і задньої «масок», яке нібито дає можливість взяти участь у тендери лише виробникам саме таких «масок»;
  • тягове обладнання має передбачати сумісність і можливість експлуатації вагонів за системою багатьох одиниць (поїзд із двох трамваїв) із модернізованими вагонами Т-3 із тяговим обладнанням Cegelec «TV Progress» і «TV Progress SLT»; за даними «Татра-Юг», ексклюзивним постачальником чеського обладнання Cegelec в Україну є ТОВ «Політехносервіс», яке продає його ПрАТ «Київський завод електротранспорту», тому ніхто не може взяти участь у тендері, крім цих двох компаній;
  • довідка від міськелектротранспорту, що пропонований кузов при капремонті трамвая Т-3 чи при виготовленні нового вагону встановлено на стандартні візки Т-3 та що на ці трамваї розроблені ТУ і проведені приймальні випробування за ГСТУ 204.04.05.001-2003; за даними «Татра-Юг», цей стандарт не поширюється на ремонт трамваїв заводом-виробником рухомого складу, тож він не може надати таку довідку.

Також «Татра-Юг» заявила, що стандартні візки Т-3 не виробляють з 1980-их років, а їх строк експлуатації складав 16 років, тому встановлення кузову на них неможливе, бо через втому металу і сплив строку експлуатації становить загрозу для пасажирів. Нині виготовляються аналогічні візки, надання довідки щодо яких не дозволялося.

Замовник відповів, що тендерна документація не містить дискримінаційних вимог.

Єдиним конкурентом було ПрАТ «Київський завод електротранспорту» («КЗЕТ»), причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Броварський «Політехносервіс» належить колишньому головному інженеру КП «Київпастранс» Юрія Бомбандьорова та чеха Мілослава Черни – власника і директора компанії «Kvazar Plus,s.r.o.» (Чехія), яка займається ремонтом електротранспорту.

На початку 2018 року Мілослав Черни та мер Одеси Геннадій Труханов обмінялися робочими візитами для організації спільного виробництва трамвайних вагонів.

Усього з 2009 року переможець отримав підрядів на 191,96 млн грн.

Акціонерами «КЗЕТ» є Ганна Ткаченко і ТОВ «Богдан-Електротранс», яке належить Валерію Ричеку й АТ «ЗНВКІФ «Ківі» Ганни Коваленко. Цим фондом керує Віталій Кононенко – син першого заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка. Завод очолює Микола Нечипоренко, який був помічником нинішнього президента Петра Порошенка, коли той ще був народним депутатом.