«Президентське» УДО незаконно охороняє Холодницького через підпал його дверей, який не розслідувано другий рік
14.08.2018   //  

Понад десяток працівників Управління державної охорони з листопада 2016 року охороняють заступника генпрокурора, керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Охорона була надана розпорядженням президента Петра Порошенка, хоча по закону Холодницький може претендувати лише на охорону поліції.

Про це йдеться в розслідуванні Аліси Юрченко для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

16 листопада 2016 року президент Порошенко у відповідь на звернення Холодницького своїм розпорядженням надав йому охорону. Холодницький звернувся до Адміністрації президента через підпал вхідних дверей його квартири в кінці весни – на початку літа 2016 року (приблизно через півроку після призначення керівником САП). Офіційно про спробу підпалу квартири заступника генпрокурора ніде не повідомлялося.

Холодницький каже, що не знає, чи ведеться кримінальне розслідування за фактом спроби підпалу його квартири, бо його ні разу не викликали на допит.

Супровід УДО Холодницького помітили під час засідання 26 липня 2018 року Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, яка розглянула скаргу щодо порушень Холодницьким на посаді керівника САП та винесла йому догану. Тоді заступника генпрокурора охороняли приблизно півтора десятки охоронців.

В коментарі «Українській правді» Холодницький уточнив, що його позмінно охороняє 8 співробітників УДО.

Президент має право надавати охорону УДО тим посадовцям, життю яких існує реальна небезпека, але коло цих людей обмежене законом, який регулює діяльність УДО.

Глава держави може забезпечити охороною УДО народного депутата, члена Кабінету міністрів, суддів Конституційного та Верховного суду, керівників центральних органів виконавчої влади, голову Нацбанку, якщо їм загрожує небезпека.

УДО у своїй відповіді проігнорувало питання на яку статтю законодавства посилалося розпорядження президента та скільки бюджетних кошті вбуло витрачено на охорону Холодницького.

На випадок загроз життю заступника генпрокурора існує інший закон – «Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів». Відповідно до нього, рішення про захист Холодницького в разі реальних загроз мав приймати керівник прокуратури, а забезпечувати безпеку – поліція.