Киянин через Чехію продав «Енергоатому» обладнання для ХАЕС на 79 мільйонів
14.08.2018   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 8 серпня за результатами тендеру замовило компанії «ES Group Europe s.r.o.» (Чехія) обладнання на 2,15 млн євро, або 78,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У січні 2019 року поставлять систему діагностики і автоматичного контролю силового маслонаповненого обладнання головної схеми видачі потужності енергоблоку №1 Хмельницької АЕС. Переможець вказав виробником системи себе, але вона включає газовологоаналізатори масла Serveron виробництва «Qualitrol Company Llc» (США).

На момент подачі тендерної пропозиції «ES Group Europe s.r.o.» не була затверджена постачальником «Енергоатома» і принесла лист-згоду на проведення оцінки у строк.

Створена в квітні 2017 року чеська «ES Group Europe s.r.o.» належить киянину Вадиму Іванову. Це європейське представництво українського ТОВ «Енергобезпека Груп» того ж Іванова та Олександра Мазурка, яке вказало на своєму сайті в переліку підприємств, із якими співпрацює, чеську «Škoda JS a.s.» (Чехія).

Також Іванов значиться співзасновником ТОВ «Полістелс» разом з однойменною російською компанією «Полістелс», Іриною Дамаскіною та Ігорем Бутильським.

Переможець уперше виграв торги в Україні, але вже програв тендер «Енергоатома» щодо промислового телебачення для ХАЕС німецькій «AWTEX GmbH» із ціною 75,75 млн грн.

Під час нинішнього аукціону ніхто з учасників не знижував ціну. Зрештою ціна угоди виявилась лише на 0,07% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 78,95 млн грн.

Конкурентами були створене в травні 2017 року київське ТОВ «Сантехоптторг» бахмутця Юрія Бєлашова із системою від запорізького ТОВ «Енергоавтоматизація» Світлани Рассальської та згадана чеська «Škoda JS a.s.» зі своєю системою. Обидва суперники пропонували такі самі американські газовологоаналізатори Serveron.

Чеська «Škoda JS a.s.» належить російській групі «Объединенные машиностроительные заводы» («ОМЗ»), яку контролює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна.

У травні повідомлялося, що «Газпромбанк» веде переговори з французами про продаж частини або всього пакету акцій «ОМЗ», щоб вивести «Skoda JS» із-під санкцій США.

Нагадаємо, в Україні, Швейцарії та Чехії правоохоронці розслідують справи щодо хабара від «Skoda JS» українському нардепу Миколі Мартиненку («Народний фронт»), близькому до тепер уже колишнього прем’єра Арсенія Яценюка. Мартиненко кілька скликань ВР очолював комітет з палива і енергетики та вважався куратором «Енергоатома». У грудні 2015 року він склав депутатський мандат.