Американці продали «Укргазвидобуванню» газотурбінних двигунів на чверть мільярда
10.08.2018   //  

ПАТ «Укргазвидобування» у травні-липні уклало дві угоди з компанією «Solar Turbines Europe S.A.» (Бельгія) про поставку обладнання на загальну суму $10,32 млн, або 270,31 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять два газотурбінні двигуни: Titan130 за $6,54 млн і резервний Taurus70 для заміни одного з двох існуючих на Червонодонецької ДКС двигунів Taurus70, який потребує капітального ремонту на закордонних потужностях виробника протягом 4-5 місяців із урахуванням часу на митне оформлення, за $3,78 млн.

За відсутності резервного двигуна виведення в ремонт одного з наявних двигунів може призвести до втрат видобутку газу в об’ємі 250 тис куб. м на добу, або 37 500 тис куб. м.

У протоколах засідання тендерного комітету сказано, що закупівлі провели без торгів через відсутність конкуренції по заявках Департаменту наземної інфраструктури. Цей самий департамент попросив тендерний комітет не оприлюднювати дорожчий договір, тому невідомо, для якої саме дотискуючої компресорної станції він призначений.

«Solar Turbines» – це дочірня компанія американської корпорації «Caterpillar», яка має виключні права на поставку таких двигунів у Європі. Вона вперше отримала підряди в Україні. Однак раніше американська дочірня фірма тієї ж корпорації – «Solar Turbines International Company» – продала «Укргазвидобуванню» обладнання на $55,50 млн.