Після відставки Данилюка Мінфін погодився пропустити мільярд скандального «Yuzgas» мимо бюджету
09.08.2018   //  

Кошти, які компанія «Yuzgas B.V.» заплатить за 90% прав та обов’язків в ТОВ «Надра Юзівська» для входження в угоду з урядом про розподіл продукції Юзівської площі в Донецькій та Харківській областях, не будуть перераховані до державного бюджету, а будуть спрямовані ПАТ «Надра України».

Про це йдеться в документах, які роздані урядовому комітету на засідання 9 серпня. Копії документів є в розпорядженні «Наших грошей».

На засіданні комітету заплановано схвалити розпорядження Кабінету Міністрів про заміну компанії «Shell» в угоді про розподіл продукції на «Yuzgas B.V.» (Нідерланди). В 2015 році дочірнє підприємство «Shell» в односторонньому порядку вийшло з угоди про розділ продукції (УРП) через нерентабельність проекту в зв’язку з падінням цін на нафту та бойовими діями на Донбасі. Партнером в цьому проекті «Shell» була фірма «Надра Юзівська», власниками якої зараз є держкомпанія «Надра України» та її дочірнє підприємство «Український геологічний науково-виробничий центр».

Хоча після виходу з проекту видобутку сланцевого газу «Shell» було проведено конкурс на вибір нового учасника, нову угоду в уряді вирішили не підписувати, а лише внесли в неї заміну учасника УРП та зменшили його відповідальність перед урядом. Частку держави в УРП Юзівської площі запропоновано зменшити з 31% до 25%.

Також нова угода передбачає зменшення фінансових зобов’язань інвестора. Якщо раніше на початковому етапі передбачалися інвестиції в сумі  $410 млн, то зараз їх мінімальний обсяг запланований в $200 млн. Крім того, саме «Yuzgas B.V.» було запропоновано зарахувати $80 млн як інвестиції, що їх вклала в дослідження Юзівської площі «Shell».

У лютому 2018 року урядовий комітет відмовився схвалювати проект розпорядження уряду про нового учасника УРП на Юзівській площі. Міністерство фінансів тоді критично виступило проти зменшення частки держави в проекті та зменшення суми інвестицій.

З розданих урядовому комітету документів відомо, що 8 червня між Мінфіном та Міністерством енергетики відбулася нарада для пошуку для узгодження розбіжностей. Нарада пройшла на наступний день після відставки міністра фінансів Олександра Данилюка, делегацію Мінфіну на нараді очолював  заступник міністра Сергій Марченко. Від Міненерго були заступник міністра Юлія Підкоморна та начальник відділу економічного супроводу інвестиційних проектів в нафтогазовому комплексі Департаменту нафтогазового комплексу Юрій Вялик.

Міненерго у відповідь на критику Мінфіна використало порівняльний аналіз, де показало, що за нових умов угоди про розподіл продукції бюджет отримає на 9,5% більше, ніж при традиційному режимі надрокористуванні.  Порівняння робилося з методикою FARI, яку нібито використовує Міжнародний валютний фонд.

Також Міненерго завили, що пошукова робота «Yuzgas B.V.» буде більш масштабною від «Shell» і буде відбуватися не на трьох, а на чотирьох ділянках. Крім того, «Yuzgas B.V.» погодилася сплатити державі $175 млн бонусів, що були прописані УРП з «Shell», але не передбачалися умовами нового конкурсу.

Також представники Міненерго заявили, що у «Yuzgas B.V.» відсутні правові підстави сплачувати у бюджет кошти за 90% «Надра Юзівська», бо це не передбачалося умовами конкурсу. Також в міністерстві заявили, що ПАТ «Надра Україна», як учасник «Надра Юзівської», інвестувало значні кошти в проект розробки Юзівської площі. А тому кошти інвестора УРП мають піти не в державний бюджет, а «Надрам України» для нарощування мінерально-сировинної бази.

Домовленості з Мінфіном були легалізовані на узгоджувальній нараді Міненерго з Міністерством юстиції, яка відбулася 13 липня. Крім іншого, там було вказано, що 100% гарантію виконання зобов’язань «Yuzgas B.V.» надає енергетичний холдинг «ЕРН», і ця гарантія покриває обіцяну інвестицію в $200 млн в пошукові роботи. Бенефіціаром холдингу був названий чех Даніель Кржетінскі. В Міненерго з посиланням на дані журналу «Форбс» оцінили його статки в $2,6 млрд.

На цій нараді з Мінюстом був присутній радник міністра енергетики Володимир Ігнащенко, який і курував роботу конкурсної комісії, яка вибрала  «Yuzgas B.V.» учасником УРП на Юзівській площі.

За 90% власності у «Надра Юзівській» «Yuzgas B.V.» обіцяє заплатити $40 млн (біля 1,08 млрд за нинішнім обмінним курсом), але гарантовано з цієї суми буде сплачено тільки 10%.

Ще в 2016 році  після оголошення «Yuzgas B.V.» переможцем конкурсу з відбору учасника для спільного з видобутку газу на Юзівській площі, фірма перерахувала $0,80 млн, а ще $3,20 млн обіцяє сплатити протягом 15 днів після рішення уряду про передачу їй прав в  «Надра Юзівська».

Решту $36 млн фірма заплатить, якщо видобуток газу буде відповідати певним обсягам. Так, $5 млн буде заплачено при досягненні рівня річного видобутку 1 млрд кубометрів; $10 млн – при обсягах 3 млрд куб м, а $21 млн – при 5 млрд куб м.